През 1996 г. медикът е разследван за хулиганство

Част от колегите му вече са разколебани в подкрепата си

Д-р Иван Димитров е напуснал пловдивското село Крумово, където отиде след освобождаването му от ареста. Там живеят родителите на жена му Жулиета. Заедно с тях във вторник вечерта той отпразнува рождения ден на едната си дъщеря, дори я зарадвал с подарък.

Около 18,30 ч пред двуетажната къща в Крумово се появиха гости с торта и балони във формата на 6 – толкова години навърши момиченцето. Прозорците на втория етаж в жилището светнаха. Дядото на Жулиета – Желязко Тонев, излезе и почти с кавга изгони журналистите.

На следващия ден жена му Йорданка Тонева се кълнеше, че рентгенологът и жена му вече не са в къщата в Крумово. Приютили се били при приятели в Пловдив.

Децата им

продължават

да са в селото

„Иван и Жулиета ще останат в града, докато се успокоят нещата. Той все още е в шок и не се е отърсил от кошмара. Притеснен е и малко объркан“, каза Тонева.

Бабата заяви, че не вярва на прокуратурата. „Иван е толкова добър. Няма значение дали крадецът е влязъл в гаража, или в дома му. Намирал се е в имота му. За какво е отишъл посред нощ? Естествено, да краде“, коментира тя. Категорична е, че трябва да има промяна в закона. „Става така, че честните и добрите влизат в затворите, а лошите са на свобода.“

Според близките Димитров се почувствал зле и поискал да бъде прегледан от лекар в домашни условия. От ръководството на УМБАЛ „Пловдив“, където рентгенологът работи, обясниха, че не се е появявал в болницата.

Сред персонала вече се усеща раздвоение в подкрепата за него. В първите дни всички декларираха, че са зад арестувания медик. И много от тях се включиха в големия митинг пред Второ РУ и прокуратурата. Ден по-късно те не се появиха на насрочения протест, който събра 100-тина. Дойде единствено д-р Георги Кръстев, шеф на местния лекарски съюз.

„Протестите намаляват, защото хората чуха истината“, коментират в УМБАЛ „Пловдив“. Те са, меко казано, озадачени от драстичното разминаване в първоначалните обяснения на съпругата на д-р Димитров и изнесеното от прокуратурата. Ден по-рано пред всички телевизии Жулиета Димитрова със сълзи на очи твърдеше, че ако мъжът ѝ не е бил вкъщи, е можело тя и децата ѝ да бъдат убити в жилището.

„Адвокатът не я ли посъветва, като говори, все пак да се придържа максимално към истината? Не можеше ли Димитров като мъж да отиде в полицията и да каже: „Хора, аз стрелях по крадец, защото ми писна да ме обират! А не да вика приятели и заедно да заличават следи“, коментират помежду си лекари и сестри.

След излизането си от ареста д-р Димитров заяви, че 6 пъти е бил обиран. Според прокуратурата последният му заявителски материал за кражба в неговия гараж е през 2003 г.

Разследващи разкриха, че през 1996 г. срещу доктора се е водило досъдебно производство за хулиганство. Той е участвал в инцидент с още четирима души. В крайна сметка делото е било прекратено по давност.

За буйния нрав на д-р Димитров започват сега да говорят и негови колеги. Те не отричат, че той има репутация на добър специалист. Но от време на време си изпускал нервите и си позволявал да ругае. „Който се е обърнал към него за помощ, не му е отказал. Но е

избухлив и малко

кибритлия“,

допълват хора, работили с него. Те разказват, че Димитров поддържа форма с бокс и фитнес. И е познат в спортните среди в Пловдив. Неслучайно сред протестиращите в негова подкрепа на първа линия бе Митко Добрев-Мутата, шампион по бокс, а в момента треньор. Той каза, че е дългогодишен приятел с лекаря и кръстник на едно от децата му. В негова защита се обяви и бившият борец от силовата групировка „777“ Николай Чилингиров-Чилингира.

„Когато бях в болница, доктор Димитров ме е носил на ръце, сега е време и ние да го понесем“, написа той в профила си. Това даде повод на някои

да свържат

лекаря с бившите

борци

от зората на демокрацията. „Ако познаваш някого от тези среди и си му свършил услуга, означава ли, че си като него“, опонират защитници на рентгенолога. Те се опасяват, че може да се стигне до ситуация от „Осанна“ до „Разпни го“. Едни са му благодарни и изброяват колко много хора е спасил. Други пък контрират, че той не е хирург, а само един рентгенолог.

Съседката Величка Стоянова е една от върлите му защитнички. През 2016 г. брат ѝ получил инсулт и паднал на земята. Първият, когото потърсила, бил д-р Иван Димитров. Въпреки че се прибрал от нощна смяна, той му оказал първа помощ и човекът се възстановил.

След новите факти срещу медика юристи допускат, че прокуратурата може да преосмисли обвинението си за превишаване на неизбежната отбрана, ако има доказателства за по-тежко престъпление.

„Не е изключено

да се е

самонаранил

Ако му е причинена рана на глезена от крадеца, защо е измил ножа? Нали по този начин ще се заличат отпечатъците на нападателя?“, питат пловдивски юристи. Според тях могат да загазят и помагачите на д-р Димитров, като им повдигнат обвинения за лично укривателство. За единия вече се знае, че заедно с лекаря е събирал гилзи от местопрестъплението и е ринал от двора сняг с кръв от Плъха. Другият, чиято самоличност засега прокуратурата не разкрива, пък е скрил незаконния пистолет на рентгенолога.

Необяснимо е за дългогодишни юристи защо Димитров е наблюдавал половин час крадеца, а не е позвънил на 112. Според тях през това време униформените можели да заловят Джевизов на място.

Те смятат за несъстоятелно твърдението, че лекарят не се е обадил, тъй като се е страхувал заради незаконното си оръжие. Държал вкъщи и 16 патрона от друг калибър. Все още не е ясно колко точно куршума е изстрелял във фаталната нощ. В обясненията си е казал, че е изпразнил цял пълнител. Предстои балистичната експертиза да установи точният им брой.

Галина Андреева, говорител на окръжната прокуратура в Пловдив: Половин час обвиняемият е наблюдавал Плъха, вместо да се обади на 112

Как с едно хвърляне на нож се причиняват две рани по крака?

– Прокурор Андреева, откъде разследващите правят заключение, че в продължение на 30 минути д-р Иван Димитров е наблюдавал подготовката на Жоро Джевизов за извършване на кражба от гаража му?

– Това е казал самият д-р Иван Димитров в официалните си показания след повдигане на обвинението в присъствието на своя адвокат. Наблюдавал какво ще стане. После си е взел пистолета, заредил го е и е слязъл в двора, където е гаражът. На камера, монтирана на близък обект, се вижда как държи пистолет в ръка след инцидента.

– Значи всичко се случва в двора на къщата?

– Да, гаражът не е част от дома.

– Целият пълнител на пистолета по посока на Плъха ли е бил изстрелян?

– Самият обвиняем го посочва. Бил е прав, а не повален на земята и оттам е стрелял. Това се доказва и от наклона на входно-изходната рана на Джевизов.

Стреляно е от близко разстояние от горе на долу – лекарят е висок близо 2 метра, а нападателят му е около 1,65.

– Има ли лекарят други травми освен раната на крака?

– Има подуване на лакътя, защото е паднал при стълкновението помежду им на вратата на гаража. За това, от какво е получена порезната рана на крака, дава три различни версии. Едната е, че крадецът го е замерял с тръба, втората – с табела, а третата е за нож. След излизане от следствения арест обвиняемият заяви пред медиите, че имал две рани на крака. Чудно ми е как с едно хвърляне на ножа могат да се получат.

– Какво обяснява докторът, защо не се е обадил на 112?

– Защото го бил изгонил вече от имота си. Това обаче не обяснява защо се обажда на свой приятел и двамата започват да ринат сняг от двора, за да изчистят кръвта. Събират и гилзи, а после ходят два часа из квартала, за да търсят крадеца. Не са го намерили, тъй като са обикаляли по централни улици, а не по тази, където Джевизов се е скрил.

– Как стана ясно, че два часа са обикаляли?

– Казва го приятелят на доктора, а и това се доказва от записите от камерите. На тях се вижда кога двамата излизат и се връщат.

– Обвиняемият знаел ли е, че е улучил човек?

– При толкова изстрели по посока на тялото – от обективните факти се съди, че е знаел. Отделно от това по снега в двора на имота е имало кръв от Джевизов. Тя е била изрината заедно със снега и нахвърляна в саксия.

– Плъха сам ли е бил?

– Да. Установява се от показанията на свидетел очевидец и от записи на камери след инцидента. На тях се виждат само двама души – единият е крадецът, а другият е обвиняемият. Джевизов обикновено е действал сам. От всичките му 9 присъди само една е за кражба в съучастие.

– Оръжието, с което рентгенологът е стрелял, открито ли е?

– До момента не е установено къде е. Първоначално обвиняемият го е изнесъл от къщата и го е скрил. Сутринта, след като става ясно, че е намерен трупът, се обажда на втори човек. Той го е взел и го е укрил на друго място. Не коментираме кой е този мъж, за да не повлияе на следствието.

– А спрямо двамата приятели на медика събрани ли са достатъчно доказателства, за да им се повдигне обвинение?

– Единият, който му е помагал за заличаване на следите, в момента е свидетел по делото. За другия на този етап не коментираме. Ако се съберат доказателства, може да се отделят материали за лично укривателство, за подпомагане на някого да избегне наказателна отговорност.

Георги Кутрянски, адвокат на д-р Иван Димитров: Как прокуратурата реши, че 30 минути докторът е наблюдавал крадеца?

Улучен е не само глезенът на лекаря, има и подутини по тялото

– Адвокат Кутрянски, как ще коментирате обрата по делото – обвинението срещу клиента ви за умишлено убийство вече е преквалифицирано в превишаване на пределите на неизбежната отбрана?

– Нещата се развиват в наша полза. Първоначално никой не твърдеше, че има отбрана. Делото се водеше за убийство. При такова обвинение се предвижда наказание от 10 до 20 г. лишаване от свобода.

Впоследствие от доказателствата стана ясно, че д-р Иван Димитров е бил нападнат. Прокуратурата и съдът ще решат дали е налице неизбежна отбрана, или превишаване на границите ѝ.

– Обвинението твърди, че лекарят е наблюдавал в продължение на половин час действията на крадеца в гаража си. Така ли е?

– На обясненията на д-р Иван Димитров, дадени след повдигане на първоначалното обвинение за убийство, присъствахме само аз, мой колега, с когото заедно осъществяваме защитата, и разследващите.

Прокуратурата правилно казва, че е направил пълни самопризнания, но в тях никъде той не сочи, че 30 минути е наблюдавал подготовката за извършване на кражбата. Чудно ми е откъде това се приема за факт. Няма как други свидетели да го кажат.

– Какво заявява лекарят – имал ли е Плъха съучастник?

– В обясненията си подзащитният ми е изразил съмнение, че крадецът е имал и съучастник.

– Защо д-р Иван Димитров не е позвънил на тел. 112, когато е разбрал, че някой е влязъл в имота му?

– Той забелязва, че в ателието до гаража свети. После крушката угасва. Слязъл е да види какво му е откраднато, тъй като няколко пъти е бил обект на посегателства.

В двора изневиделица се сблъсква с Плъха, който го напада. После не се е обадил на телефон 112, тъй като е бил уплашен, а е имал и незаконно оръжие. Нормална човешка реакция.

– Оправдано ли е да се убива човек заради кражба?

– Лекарят е стрелял не защото се извършва кражба в имота му, а тъй като е бил нападнат от Жоро Джевизов.

Имало е опасност да бъде убит от него.

– Разследващите обявиха, че рентгенологът е молил свои съседи да трият записи от камерите си. Разполагат ли с доказателства?

– Присъствал съм само на обясненията на д-р Иван Димитров. Там той не е казвал такова нещо. Не ми е дадена възможност да бъда на други следствени действия.

Не знам какво са казали други свидетели.

– Използвал ли е докторът помощта на двама свои приятели за прикриване на следите от местопрестъплението?

– В своите обяснения д-р Иван Димитров не посочва да е молил за помощ двама приятели, но е нормално той да не се уличава. Разследващите може да събират доказателства и по други начини.

– Само рана на крака ли има подзащитният ви?

– Освен прорезна рана на глезена има и подутини по тялото, което говори за борба между него и крадеца. Плъха го е удрял. В медицинската експертиза травмите му са описани.

– Как се чувства той след излизането от ареста?

– Зле е. Има хиляди болести, които са се обострили от престоя зад решетките. Знам, че ще ходи на прегледи. Преди време е претърпял две операции от дискова херния.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar