Държавата няма да връща пари от наложените глоби по селската програма. Това става ясно от промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, внесени от депутати от ГЕРБ начело с новата шефка на земеделската комисия Мария Белова.

Новите текстове са във връзка с решение на ВАС, с което бе отменена методиката, по която се налагат санкции по земеделски проекти с пари от ЕС. Мотивът на съдиите е, че шефът на фонд „Земеделие“ няма право да издава нормативни административни актове.

Досега ЕС е наложил на страната ни 11 млн. евро санкции заради нарушения на проекти за къщи за гости. От фонд „Земеделие“ са глобили отделно с 10 млн. лева по обявената за нищожна методика. Решението на съда дава право на санкционираните изпълнителни проекти да си поискат възстановяване на глобите, а парите да бъдат платени от бюджета.

С поправките в закона обаче се дава право на шефа на фонда да издава актове, като се казва, че ще бъде изготвена и методика, по която да се налагат санкциите. За да няма спорове дали това се отнася само за случаи занапред, вносителите посочват, че разпоредбите важат и за наложени финансови санкции и преди влизането на закона в сила.

Освен това е записано, че обжалване на актове за санкции няма да спира тяхното действие. С други текстове вземанията на фонд „Земеделие“ по административен акт или административен договор се обявяват за публични и могат да се събират по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Предвижда се още фондът да може да издава заповед за незабавно събиране на наложени санкции, когато те са обявени за публични вземания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar