Духовният предводител на православните в Латвия се оказа бивш агент на КГБ, показа публикация от края на миналата година на сайта на Националния архив на Латвия. Страната започна да публикува части от агентурната картотека на Латвийската ССР и сред документите има такъв на името на Александър Иванович Кудряшов. Това е светското име на Митрополита на Рига и цяла Латвия Александър.

Латвийската православна църква, предвождана от митрополита, е част от Московската патриаршия.

В картончето е отбелязано, че Кудряшов е вербуван под псевдоним „Читател“ през януари 1982 г., когато той е имал сан дякон.

Документът посочва още, че той е работил за Пети отдел на КГБ на Латвийската СССР, занимаващ се с борбата с идеологическите диверсии.

В картотеката има и вербовъчен документ за Иван Миролюбов, който днес е служител на Отдела за външни отношения на Московската патриаршия (бел.ред. – своеобразното външно министерство на патриаршията) и секретар на Синодалната комисия по старообрядчество и единоверие. Проториерей Миролюбов е родом от Рига и е получил агентурен псевдоним „Анатолий“.

От публикуваното досега не е ясно каква точно дейност са изпълнявали и дали изобщо са сътрудничили на КГБ след вербуването.

Картотеката на агентите съдържа 10 612 картончета, а публикуването ѝ е изпълнение на т.нар. Закон за КГБ, съгласно който трябва да се направят обществено достояние архивите на репресивния апарат на бившия СССР.

На сайта на организацията изрично се уточнява, че картотеката е във вид, в който силно са ограничени възможностите за анализиране без достъп до оперативните дела и други материали. Те се подготвят за публикуване през май 2019 г. Тогава ще има повече яснота за това до каква степен посочените лица реално са работили за спецслужбите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar