Полският Конституционен съд взе решение преди 10-ина дни, с което на практика забрани всички аборти дори ако плодът е увреден. Опасните незаконни методи остават единствената възможност пред полякините.

15-членният състав на Конституционния съд в Полша реши, че настоящият и бездруго много рестриктивен закон за абортите в страната нарушава конституцията, според която защитата на човешкия живот е основна задача на държавата. Според новия текст абортът няма да е позволен дори при тежки малформации на плода.

Предложението беше внесено от група от 119 консерватори, по-голямата част от които от управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС). Новите текстове се противопоставят на разпоредба, приета през 1997 г., която позволява абортите в следните случаи: ако плодът има тежки малформации, здравето на жената е в риск или бременността е резултат от кръвосмешение или изнасилване.

Решението на съда надигна безпрецедентна вълна на протести из цяла Полша със стотици хиляди демонстранти. Няколко дни след началото на недоволството президентът на Полша, обикновено директно подкрепящ управляващите от ПиС, опита да потуши скандала. Анджей Дуда се отметна от първоначалните си изявления, заявявайки, че самите жени би трябвало да имат правото на аборт в случай на увреждания на плода. „Не може законът да изисква подобен героизъм от една жена“, каза Дуда.

По-късно полският президент обяви, че дори ще внесе в парламента законопроект, който отново да разреши възможността за законен аборт при фатално увреждане на плода. Ако той бъде приет, отново ще стане възможно прекратяване на бременността в случаите, когато се знае, че бебето няма да оцелее след раждането си, като наред с това децата със синдрома на Даун ще бъдат защитени, се казва в изявление на Дуда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar