1800 дрогирани шофьори са заловени от Пътна полиция от началото на годината до края на юни, показват данните на МВР.

Най-много водачи, употребили наркотици и седнали зад волана, са хванати в София – 209. За област Бургас са 150, за Пловдив – 140, Стара Загора – 100, и Благоевград – 97.

Полицията отчита ръст на тези, които шофират дрогирани и пияни, призна и главният секретар на МВР Младен Маринов в събота. Тревожната тенденция е, че все повече мъже и жени сядат зад волана, след като са пушили трева или смъркали амфетамини и кокаин.

За 2017 г.

съотношението

пияни

(с над 1,2

промила) –

дрогирани е

4 към 1,

докато за първата половина на 2018 г. вече е 3 към 1.

През септември 2015 г. беше изменен Наказателният кодекс. Част от промените бяха за шофиране след употреба на наркотици. Депутатите записаха – от 1 до 3 г. затвор за дрогираните зад волана и глоба от 500 до 1500 лв.

Справка на „24 часа“ в съдебната практика обаче показа, че това наказание е по-скоро изключение. Надделяват смекчаващите обстоятелства при разглеждане на делата. В затвора за по няколко месеца са влезли няколко надрусани шофьори, които са хванати повторно в изпитателния срок на условна присъда за същото престъпление. А общата цифра само за 2017 г. на пияните, които подлежат на съд, и дрогираните е 7447.

Най-често дрогираните шофьори се освобождават от наказателна отговорност и се разминават с административна глоба. Други съдилища наказват виновника с условна присъда за същото престъпление, но тези случаи са три пъти по-малко.

Така например през май т.г. с глоба се разминава 24-годишният Милен Тодоров от Монтана. Той шофирал „Мерцедес 200“ до 6-о СОУ в града, когато е спрян за проверка от патрул. Подал си личната карта, но не и шофьорската книжка, защото не я носил. Униформените обаче забелязали, че

Милен е с

разширени зеници

и говори

провлачено

Според инструкциите в тези случаи шофьорът се тества за опиати. Първо надул дрегера за алкохол, но резултатът бил отрицателен. Веднага след това е тестван за наркотици и пробата отчела наличие на канабис в слюнката. Откарали го в лаборатория за кръвен тест, който потвърдил резултата.

Много от шофьорите отказват да се тестват, но тогава по закон важи първата проба на пътя. Така Милен се озовал в ареста за 24 часа. И след това го пуснали. Започнало разследване. Кръвната проба е била изпратена по служебен път във ВМА.

„Употребата на това вещество води до промени в настроението, лека еуфория, промяна в себеоценката и усещанията за пространство и време, поради което влияе и на способностите на водача“, пише в заключението.

Така Милен Тодоров е освободен от наказателна отговорност. Разминава се с 1000 лв. глоба, 200 лв. разноски и забрана да шофира за 1 г.

По същото време в Ямбол е спрян за проверка фолксвагенът на Калин Танчев. Поведението му било неадекватно. Затова полицаите директно го тествали за наркотици. Резултатът – употребил е амфетамини. Издали му талон за медицинско изследване, но той не се явил. Пряк умисъл, самопризнания, обществена опасност, казва съдът в мотивите си. И въпреки това наказанието е 8 месеца условно и глоба 500 лв., въпреки че в закона пише от 1 до 3 г. Още повече че Калин вече е осъждан на 6 м условно и пробация през 2014 г., защото е заловен да шофира пиян. Веднага след това е реабилитиран. Така през септември 2017 г., когато го хващат дрогиран, старата му присъда не се взема предвид. Но Калин има десетки актове за нарушение на пътните правила. И тук идва следващият парадокс. Калин е обжалвал присъдата си, но прокуратурата не е протестирала. И втората инстанция потвърждава лекото наказание въпреки че първата е проявила „необоснована снизходителност, като е наложила наказания при превес на смекчаващите вината обстоятелства“, както пише в решението.

10% от заловените наркомани зад волана в Европа са българи

Само от 4 до 10 юни в България са хванати 91 дрогирани шофьори, показва справката на МВР. Тогава се провежда поредната операция на TISPOL в цяла Европа. Предишната е от 11 до 17 декември. Тогава у нас са заловени 51 дрогирани, с 40 по-малко. Проверените са една и съща цифра – 19 хил. души. София и Бургас отново водят негативната класация за най-много нарушители, които сядат зад волана дрогирани.

При акцията в края на 2017 г. в цяла Европа са проверени 403 хил. души. 1900 са били пияни, 904-има дрогирани. Това означава, че 10% от всички дрогирани зад волана в Европа са българи и на глава от населението сме първенци по този показател. Конкурира ни единствено Швейцария, където от 15 хил. проверени 86-има са употребили наркотици.

В Румъния са проверени три пъти повече шофьори, а дрогираните са три пъти по-малко от заловените в България.

Гард на Очите трябва да лежи, но избяга

Бившият бодигард на Митьо Очите – Константин Вълчев-Мамута, е един от малкото, които са осъдени ефективно на затвор, защото са шофирали дрогирани. Той обаче се издирва и снимката му още стои в сайта на МВР като беглец от правосъдието. Мамута е разследван за рекет, през 2016 г. го арестуваха в дома му, защото произвеждал амфетамини.

На 17 април вечерта Вълчев се качил на алфата си заедно с гаджето и потеглил към центъра на Бургас. Нямал книжка, защото му я взели за превишена скорост месец по-рано. Патрулиращи полицаи забелязали, че кара бързо, спрели го и го тествали за алкохол. Пробата била отрицателна. След това се обадили на колегите си да донесат тест за наркотици. Той показал, че Мамута е дрогиран с амфетамини.

Бургаският съд го наказва с минималното, което предвижда законът – 1 г. затвор. Причината е, че е карал и без книжка и има десетки актове за нарушения на пътя. Делото минава без него, защото не се е явявал. Когато започват да го търсят, за да го вкарат зад решетките, се оказва, че е изчезнал.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar