Зелените поставиха под въпрос способността на Себастиан Курц да изпълнява функциите на канцлер на фона на разследване на прокуратурата, съобщава „Дойче веле“.

Твърденията за корупция, отправени към австрийския федерален канцлер Себастиан Курц, доведоха до сериозно разделение в управляващата коалиция, която включва консервативната Австрийска народна партия (АНП) на Курц и Зелените.

„Не можем да преминем към дневния ред, при тези условия способността на федералния канцлер е поставена под въпрос“, заяви днес лидерът на Зелените, вицеканцлерът Вернер Коглер.

Ден по-рано австрийската антикорупционна прокуратура потвърди, че разследва Курц и девет други лица, заподозрени в злоупотреба с доверие, подкуп и корупция.

Според разследването от 2016 до 2018 г. финансовото министерство на страната е използвало бюджетни средства за финансиране на реклами в един от австрийските вестници в замяна на публикуване на проучвания на общественото мнение, полезни за партията на Курц.

Предполага се, че това е било част от план, който позволил на Курц първо да дойде на власт, а след това да заеме поста на федерален канцлер.

Самият Себастиан Курц отрече обвиненията и заяви, че няма планове да се оттегли. Той е убеден, че подозренията на прокуратурата няма да бъдат потвърдени.

В сряда опозиционните партии в парламента – Социалдемократическата партия на Австрия, либералната Нова Австрия и популистката Австрийска партия на свободата поискаха оставката на Курц.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar