Между първо и второ четене на спорния Закон за медиите на Делян Пеевски, от ДПС ще се опитат да направят обхвата му по-голям и да включат медиите в интернет. Това стана ясно от думите на депутата от ДПС Йордан Цонев пред БНР. В интервю за Националното радио той обясни, че не вижда нищо лошо в това медиен магнат и крупен бизнесмен да се занимава с политика и даде за пример Доналд Тръмп.

Един бизнесмен може да се занимава с политика, както може да се занимава и Доналд Тръмп. По думите му „в целия свят е разрешено и медийни магнати, и бизнесмени да участват в политиката, но при пълна прозрачност на процеса“.

Цонев още веднъж повтори тезата си, че със закона „Пеевски“ се цели прозрачност. Това щяло да даде повече яснота на хората кои медии произвеждат фалшиви новини.
Сега подготвяме промени, с които ще разширим обхвата на прозрачност. Ще бъде включено и кредитирането, както искат въпросните медии, и финансирането по проекти – държавни или европейски, ще бъде включено и безвъзмездното финансиране, грантови схеми. Изобщо искаме прозрачност в целия процес – процеса на създаване на една медия, на нейната собственост, на нейното финансиране, на нейното разпространение. В момента умуваме и върху това този процес на прозрачност да се разпространи и върху медиите в интернет, уточни Цонев.

Според него така „ще се знае кой кой е в българските медии, защото това разкрива зависимостите на редакционната политика и отделните журналисти“.
Цонев не вижда проблем, ако наистина Пеевски е концентрирал толкова много медийна власт в себе си, колкото опонентите му твърдят, да остане депутат от ДПС.
Припомняме, че днес Управителният съвет на СБЖ излезе с остра декларация именно срещу закона на Делян Пеевски и призова управляващите да спрат „гаврата с българските медии“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar