Зависи каква е експертизата, но диапазонът е голям, може от 8-10 до 15 хил. лв. месечно да постигне едно вещо лице. Това обяви пред Нова тв номинираният за финансов министър Пламен Данаилов от ИТН, за когото Татяна Дончева обяви, че не знае как се издържа, защото е вещо лице в съда.

    Това изказване е на човек, който не познава съдебната система, не се е явявал по дела в последните години. Независимият експерт подпомага съда да вземе справедливо решение, той е изключително важна фигура в целия процес. Достатъчно добре са платени и могат само от тази дейност да се издържат, но аз имам други квалификации и други доходи. но всяко вещо лице може да се издържа от тази си работа в съда, обяви депутатът и кандидат-министър. Но с уговорката, че доходите всеки месец са различни, има и лятна ваканция на съдилищата, както и по Нова година.

    Не знам да се обмислят още смени, но е факт, че конституцията дава такава възможност, коментира той анонсираната от шефката на парламента Ива Митева възможност да се сменят още име на министри до гласуването в пленарната зала, което се очаква да е в сряда.

    „Подкрепа от партиите, с които имаме обща визия и цел и за което близо 1 г. бяхме на площада“ очаква Данаилов. Всеки депутат според него в сряда ще гласува по съвест и както прецени. Разговорите с другите партии извън ГЕРБ и ДПС били продължили независимо от писанията по медиите.

    Дончева все пак каза и че е добре да имам правителство до април догодина, предстои да видим какво ще решат за подкрепата, вярва все пак кандидат-министърът.

    Той отказа да коментира вероятността за излъчване на правителство с третия мандат, ако в сряда този на ИТН не мине. Несигурно бъдещо събитие нарече опцията, а вероятността от нови избори – голяма.

    Кандидатът за министър на финансите разкритикува актуализацията на бюджета, внесена от служебния кабинет. Изглежда писана набързо, без да са отчети различни факти, смята той. Фискалният съвет също го отчете, за първи път от много време гласува с особено мнение, посочи Данаилов. Причината – не били направени оценки за отраженията на тези мерки през следващите години

    Например липсват пари за болничен в сегашната актуализация, а това биха били стотици милиони лева при четвърта вълна. Не знаем има ли буфери в бюджета за това. Не знаем и предвижданията колко тежка ще бъде тя, стигат ли тези заделени 300 млн. Не само здравният фокус, и много неща още, допълни той.

    Най-вече актуализацията на пенсиите е това, което явно не подкрепя ИТН, даде да се разбере номинираният за финансов министър. Едни близо 400 хил. пенсионери , които ще живеят под прага на бедността, ще бъдат оценявани по 8 критерия дали да получат добавка, представяте ли си как системата обработва 400 хил. души, за колко време, попита той.

    Партията на Трифонов поискала изчисления от НОИ и имала няколко варианта, които първо ще бъдат предложени за обсъждане в бюджетна комисия. Били и с 1,4, и с 1,5 тежест на осигурителния стаж (в проекта на Гълъб Донев е заложено вдигане на коефицента до 1,3), както и през актуален доход. Номинално между 9 и 10 млрд. лева ще нараства брутният продукт през следващите години, ако се повиши и събираемостта, това е минимум 3 млрд. допълнителни приходи в бюджета, така че пари има, твърди Данаилов.

    Вариантът с преизчисляване с доход от 2018 е по-справедиливят, въпросът е как ще бъдат компенсирани тези близо 1 млн., които в този случай няма да получат увеличение, описа той вижданията на ИТН. За вариант през нов доход, а не през тежестта на стажа, са и БСП и Мая Манолова.

    Запазване на данъчните ставки обеща Данаилов. Евентуална възможност за намаляване, след като се преценят всички разходи за здраве, инфраструктурни проекти, пенсии. Отрече вероятност ИТН да опитва отлагане на влизането на страната в Еврозоната, но 2024 г. според него е труднопостижима дата заради критериите, на които трябва да сме отговорили дотогава. По-важните теми сега са ще има ли правителство и с какъв бюджет ще разполага станата, заключи той.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar