Пътната агенция е започнала да чисти храстите край пътищата в цялата страна.

„До два месеца се надяваме да приключим“, каза за „24 часа“ шефът ѝ Дончо Атанасов. Приоритетно се започва от магистралите, първокласните и второкласните пътища и най-накрая остават третокласните шосета.

200 млн. лв. трябват, за да изчистят храстите и да се изрежат дърветата край пътищата. Бюджетът на цялата агенция е 100 млн., заяви Атанасов.

Колко точно ще струва разчистването край пътищата, ще стане ясно, когато дойдат заявките от 27-те областни пътни управления, срокът е 10 юни.

Върховната апелативна прокуратура започна проверка за сигнализацията, пътните знаци и маркировката. Мотивът е да се избегнат инциденти по пътищата през лятото. Атанасов потвърди, че прокуратурата им е дала 2 месеца срок да се отстранят нередности, ако има такива.

За да се ускори разчистването и да се спестят пари, в новите обществени поръчки ще се вкара условие фирмите да разполагат и с механизация за рязане на храсти, а не единствено с работници, допълни Атанасов.

На 28 май стартира първата обществена поръчка за новите 4-годишни договори за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в Североизточна България за областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Предвидено е механизирано изсичане на храсти, клони и млада гора, а също така и машинно косене на тревни площи. В най-скоро време ще бъдат обявени поръчките и за другите области.

Всяка година агенция „Пътна инфраструктура“ отделя значителен финансов ресурс за пътна безопасност. През 2017 г. за възстановяване на маркировка, подмяна на пътни знаци и почистване на крайпътна растителност са похарчени 11 млн. лв. От началото на 2018 г. до момента одобрените задания за знаци са за 1,6 млн. лв., а за маркировка – 1,7 млн.

Предстои правителството да одобри постановление за допълнителни 3 млн. лв. за подновяване на маркировката на пешеходните пътеки, за почистване на растителността около пътните знаци, за маркировка и за монтаж на нови знаци.

При констатиране на увреждане на знаци, кражби или щети от катастрофи се предприемат незабавно действия за възстановяването им, твърдят от пътната агенция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar