Осиновителите, осиновените и техните деца, вече ще могат да разбират тайната на произхода на осиновения. Това предвиждат промени в семейния кодекс.

„Досега само при особено важни обстоятелства могат да накарат съдът да даде разрешение на един осиновен човек или неговите осиновители, да получи достъп до информация за своя произход“, обясни Величка Дошева, председател на Българската асоциация „Осиновени и осиновители“ в предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS.

Изконно право на всеки един е да знае произхода си, коментира още представителката на асоциацията.

„Това са нещата, които събират изцяло целия образ на един човек.Така той може да живее в мир със себе си. До този момент осиновените се борят изключително сериозно, за да могат да разберат повече за своя произход. Досега се подаваше заявление до съответния ни окръжен съд, в което се е разгледало делото за осиновяването, за достъп до решението“, обясни още Величка Дошева.

Практиката на различните съдилища е противоречива.

„Имало е случай когато човек се нуждае от трансплантация на костен мозък и съдът дори не разрешава да се видят близки и роднини, за да може да се направи животоспасяваща операция. Хората не знаят дали имат братя и сестри, което е важно за кръвосмешение и генетични заболявания“, уточни председателката на асоциацията.

Повече гледайте във видеото.



Линк към новината

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar