До две години България ще има цялостна електронна система за подаване на сигнали от гражданите за опасности на пътя. Това съобщи председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова по време на Годишните награди на Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“. Създаването на системата е част от приетите промени в Закона за пътищата, стана ясно от нейните думи, съобщиха от ДАБДП.

По време на днешната церемония отличието „Институция с голям принос в пътната безопасност през 2020 г.“ получи Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, пише БТА.

„За мен тази награда е обща, защото Агенцията бе създадена като единен координационен орган по проблемите на пътната безопасност на национално ниво. Така че фактът, че неправителственият сектор оценява толкова високо нашата работа, всъщност е оценка и за свършеното от всички отговорни институции“, е посочила Малина Крумова. Председателят на ДАБДП обаче бе категорична, че отличията са добър повод за обсъждане на предизвикателствата и равносметка на свършената работа, но истинска награда може да бъде заслужена, когато се постигне заветната нула – без загинали по пътищата на България.
„Изпратихме година с рекордно ниски за България резултати в областта на пътната безопасност. С 26 на сто намаляват жертвите на пътя при сравнение на данните между 2019 и 2020 г. Ако ги съотнасяме към десетилетието темпът на намаляване е още по-голям: с над 40 на сто“, каза тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar