1500 лв. обезщетение ще получи пенсионерка от Шумен, пострадала от рогата и копитата на сръндак в шуменското село Кълново. Окръжният съд в Шумен е признал, че неправомерно отглежданото животно в двора на съседите е нападнало С.О. и е нанесло травми по цялото й тяло. Към това са добавят и 65 лв. разходи, направени за медицинско и лекарства от жената, както и 673 лв. деловодни разноски. Решението е окончателно.

Неочакваната среща с диво животно станала през лятото на 2016 г., когато шуменката гостувала на сина си. Излязла по работа в двора, когато видяла на оградната мрежа сръндак да се блъска и да търка рогата си. Искала да избяга, но не успяла, защото животното бързо прекосило дворовете и я нападнало в гръб. Започнало да я блъска, рита, съборило я на земята и продължило да я тъпче. После само избягало. Жената тръгнала да търси помощ от магазинерката в селото, която била мед.сестра и по пътя срещнала ловец, на който разказала за произшествието. Още тогава той й заявил, че най-вероятно е пострадала от сръндака, който съселяни отглеждат и най-вероятно са го пуснали да пасе. Дори й обяснил, че през юли и август тези животни се разгонват и са опасни. После в двора на комшиите С.О. забелязала и други диви животни.

От нападението пенсионерка получила травми по гърдите, корема, краката, имала разкъсно-контузна рана и кръвонасядания. Ваксинирала се, наложило се да посети и психиатър, заради уплахата, закупила си и предписани медикаменти.

Първата инстанция – Районният съд във Велики Преслав не уважил гражданския иск на жената, защото за магистратите било спорно дали е нападната от сръндак, по тялото й нямало следи от копита и зъби. Съседи признали, че са хранили малка сърна, но се клели, че не са приютявали сръндак. Окръжния съд в Шумен обаче, е намерил достатъчно основания да признае иска. От РДГ-Шумен е даден писмен отговор, че на 25 август е изпратен екип от горски инспектори, които установили, че на посочения адрес се отглежда диво животно – сръндак, което е хванато и предадено на ловно стопанство „Паламара“, а на собственика на имота е съставен акт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar