[email protected]

Втората по тежест мярка за процесуална принуда – „домашен арест“, контролиран с електронно проследяващо устройство, определи Варненският окръжен съд на 34-годишния кмет на Старо Оряхово и подписка на 67-годишен мъж.

Двамата са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, действала с цел набавяне на имотни облаги и за осъществена принуда.

Според държавното обвинение престъпленията са извършвани в периода февруари – декември 2019 година.

Кметът на селото е обвинен и за упражнена принуда на 17 ноември миналата година. Разследването е започнало през 2023 година след подаден сигнал от един пострадал.

Събраните до момента материали по делото са 10 тома.

Прокуратурата посочи, че ролята на по-възрастния мъж била да намира малограмотни лица, които да теглят кредити. Получените суми се разпределяли между него и останалите участниците в престъпната група – кмета на селото и негов роднина.

Престъпленията били неговия начин за препитание.

Според държавното обвинение, 34-годишният кмет упражнявал физическо насилие, отправял заплахи и закани към хората в селото, които се страхували от него.

Прокурорът призова да му бъде определена най- тежката мярка за неотклонение, за не повлияе на свидетелите и да се осигури ред в населеното място.

Защитата и на двамата обвиняеми оспори авторството на деянията. Адвокатът на 67-годишния мъж от Варна представи доказателства за влошеното му здравословно състояние, заради което е пенсионер по болест.

Човекът е с чисто съдебно минало и постоянен адрес, на който живее със семейството си.

Според адвоката на кмета на Старо Оряхово, нито една от трите необходими предпоставки не е налице, за да бъде определена исканата от прокуратурата мярка „задържане по стража“.

Освен това обвинението се крепяло на свидетелските показания само на един пострадал, а страхът, за който говорила прокуратурата бил на неговите роднини. Защита посочи, че 34-годишният мъж е втори мандат кмет на селото, което показва, че хората в него му имат доверие.

Мъжът никога не се е укривал от органите на реда, имал постоянен адрес и дете, за което е наложително да се грижи, заради здравословни проблеми.

В правото си на лична защита и двамата мъже посочиха, че нямат касателство към престъпленията, за които са привлечени като обвиняеми.

Според закона, най- тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar