Бивша служителка на БАБХ атакува незаконно уволнение

Разследвали Екатерина Цанова, след като хванали неин колега с подкуп

Ще иска обезщетение от държавата

Бивша служителка на Областната дирекция на агенцията по безопасност на храните (БАБХ) в Плевен е доказала правотата си след 7-годишна съдебна сага. Наложило се да води редица дела за незаконно уволнение, които е спечелила и тепърва ще претендира срещу държавата за обезщетение за нанесени материални и морални вреди.

Драмата датира от 2014 г. Тогава д-р Екатерина Цанова била в екип с колега, който бил заловен със 70 лв. подкуп. Така започнали проблемите с правосъдието. Докато се водело наказателното производство и без да е доказана вина на д-р Цанова, тя била незабавно уволнена, обясни пред „Труд“ адвокат Иван Денев от Велико Търново.

„Заведохме четири дела в Административния съд в Плевен срещу временното отстраняване от длъжност, срещу наказанието „уволнение“, срещу прекратяването на служебното правоотношение, както и за парично обезщетение заради незаконното уволнение“, разказа адвокат Денев.

Най-големи перипетии имало с делото за незаконното уволнение.

„Решението на първата инстанция бе в полза на д-р Екатерина Цанова. Доказахме, че тогавашният изпълнителен директор на БАБХ д-р Дамян Илиев е нарушил процедурата. Решението бе потвърдено и от Върховния административен съд“, каза адвокат Иван Денев. Драмата обаче не приключила. Според юристите на БАБХ делото се е водело срещу Агенцията, а изпълнителният директор в това му качество не е бил представляван. ВАС приел искането за основателно и върнал казуса за ново разглеждане. На 10 април т. г. съдът отново отменил заповедта за уволнение на д-р Цанова. От БАБХ не са обжалвали решението и то вече е влязло в сила.

След дългогодишната съдебна битка обаче, докторката се принудила да напусне Плевен и в момента работи като лаборант в Русе, за да издържа дъщеря си, която е студентка. Сега обмисля да заведе дело по ЗОДОВ за нанесените вреди.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar