• Смъртта на ищцата отложи делото, на него беше призована тайнствена дама, за която той твърди, че била в колата
  • Имало и втора жена – не я познавал, полицията не може да я открие

Бабата на едно от двете убити от Георги Семерджиев момичета не доживя окончателна присъда срещу пияния и дрогиран мъж.

Това стана ясно в четвъртък в Апелативния съд в София, където бившият футболист обжалва наказанието си от 20 г. затвор.

На 5 юни 2022 г. той помете такси на оживено и централно кръстовище в столицата, а след това джипът му смаза на тротоара Хариет Стоянович и Христина Дилкова. Семерджиев избяга след катастрофата. Бил е дрогиран, карал е със 166 км/ч, с отнета книжка, а колата била с фалшиви номера.

Като граждански ищци в процеса участват роднини на жертвите Хариет и Христина. Заради смъртта на бабата делото се отложи за края на февруари, когато

трябва да стане ясно дали друг роднина ще заеме мястото ѝ

На последното заседание в Софийския градски съд Семерджиев разказа поредна версия за катастрофата – не карал той, а друг. С него имало две момичета, които искали да купят джипа ауди, който се води на фирмата му. Тогава не уточни кои са те и няма доказателства по делото, че друг е шофирал колата, а напротив – зад волана е седял точно Семерджиев.

На втората инстанция той и защитата му са посочили дамите, които би трябвало да са били в колата. В четвъртък една от тях се яви пред съда. Това е Велина Аршинкова. До разпита ѝ обаче не се стигна заради смъртта на ищцата. Аршинкова отказа коментар.

Другата жена обаче не може да бъде открита от призовкари, съдебна охрана и полиция. Тя е с фамилия Йорданова и не отговаря на телефона, посочен от Семерджиев. Подсъдимият сам предложил да помогне в издирването ѝ, като твърди, че не я познава. А Аршинкова и Йорданова също не се познавали.

Не става ясно и за коя от двете Семерджиев твърди, че е шофирала при зверската катастрофа.

Адвокатът му Мирослав Христов заяви, че на 22 февруари ще иска Аршинкова и Йорданова, ако се намери такава жена, да бъдат разпитани при закрити врата. Причината е, че Велина имала малолетни деца.

Абсурдната версия на Семерджиев, че не той е шофирал

при катастрофата, а „младо и красиво момиче“, е основната му защитна теза. Той помнел всичко до удара, но след това паметта му изневерила. Всъщност той беше сниман как бяга от местопрестъплението, а уволнената вече полицайка Симона Радева му носи стълба от автомивката му, за да влезе в жилището си в кв. „Лозенец“. Точно там е задържан от полицията на следващия ден.

Твърденията на Семерджиев при защитната му теза на първата инстанция бяха объркани и противоречиви. Първо каза, че били момче и момиче, а после, че са две момичета и момче, накрая, че са две момичета, които щял да разпознае, ако ги види. Обясни също, че под момче визирал себе си.

„Не мога да кажа на колко години бяха, млади и красиви, едното стоеше на задната седалка“, каза Семерджиев. Другото шофирало. По неговите твърдения 15-20 минути били в заведение за бързо хранене, после потеглили по бул. „България“ в посока бул. „Черни връх“.

На него му направило впечатление, че автомобилът се движи бързо,

казал да намалят скоростта, но не го послушали. Той видял червения светофар на кръстовището. Противоречие имаше и по въпроса знае ли как се казват момичетата. Първо обяви, че не знае, преди инцидента общували в инстаграм. После изрази готовност да даде на съда имената, адресите и ЕГН-тата им. Когато съдия Стефан Милев от градския съд поиска на листче имената, за да „провери за минути в системата ГРАО дали съществуват“, адвокатът каза, че няма данните им. Първата инстанция на съда тогава отхвърли искането да ги търси и да ги призовава за свидетели. А адвокат Христов поясни пред залата, че ще даде имената, когато Семерджиев му ги каже.

„Момичета не е имало, ако имаше, то това на задната седалка със сигурност щеше да е мъртво“, опонираха от прокуратурата. Експертизата установи, че ако там е имало човек, той 100% е нямало да оцелее, а ако е имало на предната до шофьорското място – 80% е сигурно, че нямало да е жив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar