Внесохме обвинителен акт срещу Баневи, чакаме съдът да насрочи разпоредително заседание, казва в първото си интервю новоизбраният шеф на Специализираната прокуратура

Ще продължим темпото, зададено от Иван Гешев, с тенденция да го увеличим

Иван Гешев трябва да стане новият главен прокурор

Специализираната прокуратура не е привлекателно място за работа на магистрати работи се денонощно, и то с обвиняеми с огромен финансов ресурс

– Г-н Франтишек, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно ви избра за шеф на Специализираната прокуратура. Защо решихте да се кандидатирате, при положение че мястото не изглежда много удобно?

– Прокурорската работа е такава, това е част от длъжностната ми характеристика – да бъдеш атакуван, очернян, удрян, злепоставян, подиграван и какво ли още не. Това не ме е спирало да си свърша работата. През годините, работейки с г-н Иван Гешев, успях да формирам у себе си увереността, че бих могъл да се справя с този тип работа.

– На практика вие поемате щафетата от Иван Гешев, който бе последният ръководител на тази прокуратура. Ще ревизирате ли наследството, оставено от него?

– Няма какво да се ревизира. Заради повишаването на г-н Гешев преди около година като зам. главен прокурор, встъпих като изпълняващ функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура. Това ми даде възможност за приемственост. Преди това сме работили заедно, бях и негов заместник. Тоест тук го няма характерното при смяна на ръководството, при която новото казва за старото: „Какво са правили тези преди нас? Трябва да зачеркнем всичко!“ Тук има надграждане. В Специализираната прокуратура нямаш право да започваш от нула, трябва да се стъпи на постигнатото. Това бе смисълът и на думите ми пред прокурорската колегия на ВСС, че възнамерявам да развия капацитета, който има тази прокуратура. Повечето от колегите вече не са толкова нови, голяма част от тях встъпиха в длъжност като прокурори след конкурс. Всеки един от тях има самочувствие и увереност, защото работата им постепенно влиза в съда.

– С други думи, заварвате Специализираната прокуратура в добра кондиция. Обаче имате и проблеми – например многобройните върнати дела от съда.

– Има върнати дела по няколко причини. Първата е новата компетентност на Специализираната прокуратура от края на 2017 г., която вече се занимава с т.нар. висша коруцпия. През 2018 г. към нас пристигаха дела от други прокуратури, които, образно казано, се чистят от такъв тип производства. Т.е. прокурор от друга прокуратура е готов да напише обвинителен акт и да го внесе в специализирания съд с цялото си съзнание, че това дело повече няма да се върне при него. Така ние обрахме тези негативи. На практика трябваше да доразследваме, да внесем пак обвинителен акт, да извървим цялата процедура отначало.

Второ, новата компетентност. Досега дела от такова естество срещу кметове, срещу областни управители, министри не са били на вниманието на специализираните структури.

Заради малочислеността на съдиите те са принудени да връщат определени дела на прокуратурата на формално основание, за да може през това време да гледат другите си дела. Затова помолих и прокурорската колегия да обърне внимание на пленума на ВСС, че всъщност работата би могла сериозно да се затрудни заради липсата на кадрова обезпеченост в двете специализирани съдилища.

Има и случаи, в които колегите не подхождат по-смело към определен текст от Наказателния кодекс, защото са неуверени.

Това е така, защото досега не са работили подобни производства. На тях просто им трябва време, за да могат да се научат да работят по дела, подсъдни на окръжна прокуратура. Това е нормално, тъй като всички, които са дошли в Специализираната прокуратура – командировани или след конкурс, идват от районни нива.

– Защо обаче в редиците на Специализираната прокуратура не се вливат окръжни прокурори, врели и кипели в дела за корупция по високите етажи на властта?

– Специализираната прокуратура не е привлекателно място за работа на магистрати поради огромната натовареност. Ние сме структура, която, смея да твърдя, работи денонощно. Никой не би заменил спокойния живот заради това напрежение. При нас става дума за обвиняеми, които са с огромен финансов ресурс, които могат да активират медии и всякакъв вид въздействие върху магистрати. Това действа изключително стресиращо и не всеки би поискал да се подложи.

– Как ще мотивирате повече магистрати да заработят при вас?

– Има сигнали, че тази година ще има промяна във възнаграждението на работещите в специализираните структури – както за прокуратурата, така и за съда. Дано това продължи като тенденция и в следващите години. Да, това ще мотивира хората да имат спокойствие, че техният труд е по-добре заплатен заради по-голямото натоварване и риск, който носят. Ще отворя една скоба – няколко души от Специализираната прокуратура са с охрана заради определени ситуации, свързани с тях.

– Другият упрек към Специализираната прокуратура е, че повечето от половината ѝ дела приключват със споразумения, заради което се изключва възможността за по-тежка присъда, ако се установи вина в евентуален съдебен процес. Как ще коментирате това?

– Този упрек е напълно напразен. НК и НПК се прилагат еднакво за всички съдилища и прокуратури в България. Винаги, когато има възможност за споразумение по преценка на страните в процеса – в случая прокурор, защита, подсъдим или обвиняем, този правен институт може да бъде приложен. Няма никакво ограничение. Нека да не забравяме, че целта на наказанието е не само лицето да бъде поправено и превъзпитано, а и наказанието да бъде своевременно. Тоест, когато се извърши престъпление, виновният да бъде наказан своевременно, а не след 10 г.

Поради тази причина се сключват споразумения. Споразумението е винаги в по-ниски размери тогава, когато лицето е неосъждано.

– Преди време Гешев каза, че най-сериозното наказание е да ти изземат това, което си откраднал, или – както е казал народът – да те ударят по джоба. Ще продължи ли Специализираната прокуратура да налага високи парични гаранции?

– Когато има възможност, и съобразно имущественото състояние на обвиняемия могат да бъдат налагани много високи парични гаранции, които да обезпечат евентуално бъдещо наказание – конфискация или глоба. Тоест, дори да е изтекъл срокът, в който лицето може да бъде с мярка за неотклонение „парична гаранция“, тази сума няма да бъде освободена, защото върху нея ще бъде наложено обезпечение по НПК, ако е предвидено наказание конфискация или глоба.

– Ще запазите ли това темпо – шумни акции срещу известни особи? По-важният въпрос е обаче кога ще видим тези хора изправени пред съда? Визирам например Стайкови, Баневи, Арабаджиеви.

– Темпото на Специализираната прокуратура ще бъде запазено с тенденция да бъде увеличено. Казах и пред прокурорската колегия, работим изключително добре с ДАНС, ГДБОП, КПКОНПИ, МВР. Темпото зависи и от възможностите на службите да разкриват или да ни съобщават такава информация, с която да пристъпим към реализация. Що се отнася за обвинителните актове, проявете малко търпение. Обвинителният акт срещу Баневи вече е внесен, делото е разпределено на съдебен състав и очакваме разпоредително заседание. Темпото се запазва не само до момента на задържането на лицата, а и след това до внасянето на делата им с обвинителен акт в съда.

– Вашата биография е интересна и заради делата, по които сте работили. Едно от тях е за изтеклите записи, известни като „Яневагейт“, което вие прекратихте и останаха съмнения.

– Кое наричате „Яневагейт“ – това, по което Владимира Янева бе осъдена на три инстанции по мой обвинителен акт, писан заедно с колежката Димитрова от Софийската градска прокуратура, или разговора между двете дами Янева и Ченалова?

– Второто.

– Според мен всичко е написано в постановлението ми за прекратяване на досъдебното производство. Мотивът – по направените записи бе назначена експертиза, която установи, че те са манипулирани, подреждани, скъсявани и удължавани. Това не са оригиналните записи. Това не успя да се наложи в обществото, защото тези, които пуснаха записите в публичното пространство, явявайки се като свидетели, не ги представиха лично.

– През април Елена Йончева обяви, че е намерила оригиналния запис от аферата „Ало, Банов съм“, който уличавал министър Боил Банов, че опитва да спаси строителя на ларгото от плащане на неустойки за забавяне. Какво става по този случай?

– Работи се по случая. Ще отворя една скоба – намира се телефон с оригиналния запис за събитие, което се е случило преди 4 г., когато такъв телефон не е бил произведен. Това малко буди съмнение как този „оригинален“ запис се е появил в този телефон, който не е бил създаден към момента на записване на разговора? Нека да обясня, че в момента, в който даден запис бъде прехвърлен на друг носител, вече не може да се каже, че е оригинален.

– Иван Гешев ли трябва да стане новият главен прокурор?

– Според мен да.

CV

* Завършва право в Нов български университет през 2000 г.

* 2000-2001 г. работи като съдебен кандидат в СГС

* След това заема различни юридически длъжности в частния сектор

* В съдебната система влиза през 2004 г. като следовател в окръжната прокуратура в Силистра

* От 25 юли 2005 г. до 3 април 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба

* Става прокурор в Софийската районна прокуратура през 2006 г. Работи там до 2011 г.

* От 24 октомври 2011 г. до 1 март 2018 г. е командирован в Софийската градска прокуратура

* След това е назначен като зам.-шеф на Специализираната прокуратура до 31 октомври 2018 г. Оттогава я оглавява като и.д. ръководител

* На 29 юли 2019 г. е избран единодушно за неин титулярен шеф от прокурорската колегия на ВСС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar