[email protected]

Аферата Дизелгейт, при която Volkswagen умишлено е манипулирал вредните емисии в дизеловите си модели в продължение на няколко години, като монтира незаконен софтуер, продължава.

След като стана ясно, че колите на германската група отделят много повече въглореден диоксид или NOx от разрешеното, адвокатската кантора Test Achats започна колективен иск – още през 2016-а. Чак сега магистратите в Белгия осъдиха Volkswagen за обезщетение за клиентите, дори ако производителят предложи безплатен ремонт.

Нидерландският първоинстанционен съд в Брюксел осъди компанията да възстанови 5% от покупната цена на автомобила на потърпевшите собственици или 5% от разликата между покупната цена и препродажбата, ако междувременно въпросните дизелови фолксвагени са сменили собственика си.

В Белгия Volkswagen не продава директно автомобилите, а дилърската група D’Ieteren , която представлява марките Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Skoda, и др. Съдът обаче се обърна директно към Volkswagen, а не към вносителя, който се отърва от глобата, тъй като се смята, че не е бил запознат с неправомерните действия на германската група.

Присъдата идва, след като съдиите установиха, че Volkswagen умишлено е подмамил потребителите да мислят, че колата им отговаря на екологичните изисквания, което очевидно не е така. Съдът обаче не уважи искането на Test Achats за пълно възстановяване на сумата за въпросните дизелови автомобили.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
felixandrea
felixandrea
06 юли 2024 7:01
Гост

Това е скъп урок за Volkswagen и други автомобилни компании – те винаги трябва да поставят интересите на клиентите на първо място и да не се възползват от rice purity test доверието на потребителите за печалба. Надяваме се, че този инцидент ще бъде сигнал за събуждане за автомобилните компании да подобрят своята бизнес етична отговорност в бъдеще.