Домашното насилие е много сериозен проблем не само в България, но у нас е налице и законодателен дефицит. Крещяща е нуждата да бъде внесен и обсъден в Народното събрание Законопроектът за домашното насилие. Това каза за БНР омбудсманът Диана Ковачева.

„Никой не намери кураж да бъде внесен в някое от предишните народни събрания. Няма статистика, ние не знаем колко точно са пострадалите жени, защото жертвите на домашното насилие мълчат. Те рядко споделят и рядко търсят помощ. Подобни тежки престъпления много често се третират като битови инциденти. Той е техен в момента. Ако Министерството на правосъдието не намери куража да внесе този законопроект, ако няма нищо против, аз ще го взема и ще го внеса“, допълни още Ковачева.

Ковачева подчерта, че тя ще предложи да отпадне текста за системния характер на домашното насилие, при който насилникът може да бъде наказан по-тежко само след 3 последователни сигнала от страна на жертвата: „Трябва ли да чакаме една жена да се престраши да подаде три пъти сигнал. Ясно е, че една жена може да бъде убита и от един път“.

Омбудсманът допълни още, че не само жени стават жертви на домашно насилие, често това са и мъже, и възрастни, и хора с увреждания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar