Сегашният омбудсман Диана Ковачева остана единственият кандидат за поста, след като в сряда изтече срокът за внасянето в парламента на кандидатурите за обществен защитник. Тя е издигната отново за омбудсман от депутати от парламентарната група на ГЕРБ начело с председателя на комисията по вероизповеданията в Народното събрание Красимир Велчев. Ковачева беше избрана на поста, след като предишният омбудсман Мая Манолова подаде оставка заради участието си в местните избори през есента на миналата година като кандидат за кмет на София, и на практика доизкарваше нейния мандат.

Мандатът на омбудсмана е 5-годишен и изтича през октомври тази година. Според закона новият обществен защитник трябва да бъде избран два месеца преди да изтече мандата.

В мотивите си за номинацията на Ковачева депутатите от ГЕРБ посочват, че тя има дългогодишен професионален опит в сферата на защита на правата на човека като преподавател по международно право, експерт на Съвета на Европа, министър на правосъдието и изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници“. Ковачева беше омбудсман по времето, когато Мая Манолова заемаше поста.

Официално от ръководството на БСП заявиха, че отказът им да номинират кандидат за омбудсман е заради „обречеността“ на кандидатурите, които издигат. Като пример депутати от социалистическата партия посочват състоялия се неотдавна избор на зам.-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Тогава социалистите предложиха зам.-председателят на БСП и бивш служебен вицепремиер от правителството на Огнян Герджиков Деница Златева, но тя не беше избрана за поста. Според други депутати от червената партия обаче въпросът за евентуалното издигане на кандидат за омбудсман изобщо не е обсъждан в парламентарната група. Коалиционният партньор на ГЕРБ „Обединените патриоти“ също нямат интерес към поста и по тази причина нямат номинация. Освен от парламентарните групи номинации можеха да се правят и от отделни депутати.

Според приетите от парламента правила за избор на омбудсман предстои изслушване на кандидатите в Комисията по вероизповеданията. Пред „Капитал“ председателят й Красимир Велчев каза, че се надява изборът в пленарната зала да стане преди великденската ваканция на депутатите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar