Бившият кмет на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчева обвини зам.-главния прокурор Иван Гешев, че прави внушения и изрича лъжи и манипулации, целящи злепоставянето й, уронване на престижа и доброто й име.

Повод е интервю на Гешев в БНТ на 31 май по повод операцията на специализираната прокуратура, при която беше задържан кметът на район „Северен“ в Пловдив Ральо Ралев. В интервюто, отразено от множество медии, включително „Дневник“, Гешев нарече случая подобен на този със задържането на Иванчева. По думите му при случая в Пловдив не ставало въпрос за взимане на пари по този „балъшки“ начин като при „Младост“, а нещата били по-качествено отработени.

В отговор до „Дневник“ днес Десислава Иванчева заявява, че „Иван Гешев нарушава по 9 начина 13 международни и национални правни инструмента, сред които Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), Всеобщата декларация за правата на човека, Конституцията на България, Закона за съдебната власт, правилата на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на България и др“.

„Дадената от него информация не трябва да се взема под внимание, защото той не е упълномощен да прави изявления от името на прокуратурата“, се казва в текста на писмото. Иванчева се позовава на публично достъпните Правила за медийна комуникация на прокуратурата, според които комуникацията с медиите се осъществява от говорителя на главния прокурор, на прокуратурите или наблюдаващите прокурори. Гешев присъстваше по време на зрелищния арест на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова и впоследствие многократно е правил изявления по случая, но в качеството си на шеф на специализираната прокуратура (какъвто беше до юли 2018 г. преди да стане зам.-главен прокурор). В интервю за БНТ от тази година той изрично подчерта, че е бил на мястото на задържането не като наблюдаващ прокурор, а „в качеството си на административен ръководител, за да подкрепя колегите“.

„Прокурорите нямат право да говорят каквото си искат. Те трябва да спазват законите и правилата, разпоредбите на националното и международното законодателство, които се отнасят до информация от обществен интерес, правото на неприкосновеност на личния и семеен живот“, пише Десислава Иванчева и изброява детайлно текстове от Европейската конвенция на защита на правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, препоръки на Комитета на министрите на Съвета на Европа, както и разпоредби от Конституцията и Закона за съдебната власт.

Като се позовава на правилата на прокуратурата, тя добавя, че поднасяната от държавните обвинители информация трябва да е безпристрастна, без лични мнения и при спазване на презумпцията за невиновност.

Преди месец и половина Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова обявиха, че ще съдят Гешев за клевета, подвеждане и неправилна информация по медиите. „Ще има ответен удар по това, което той е излъгал пред медиите“, каза тогава Иванчева, цитирана от Би Ти Ви.

В края на май Иванчева участва като независим кандидат в изборите за Европейски парламент и спечели 1.55% от гласовете, изпреварвайки парламентарно представени и участващи в управляващата коалиция партии като „Атака“ и НФСБ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar