Банда за разпространение на дрога в училища разбиха МВР и прокуратурата в Лясковец, Горна Оряховица и близкото с. Джулюница.

Първо е заловен 16-годишен дилър, който продавал марихуана на съучениците си, а след него са арестувани още 5-има души от различните нива в организацията. Намерен е складът в къща в Джулюница, където се съхранявали торбите с индийски коноп. Иззетото количество е над 200 кг, от които може да се направят 400 хил. цигари. По цени на дребно разследващите изчисляват печалбата на бандата на около 6 млн. лв.

Шестимата задържани са от Джулюница и Лясковец. Те са с чисти досиета. Криминално проявен е само съдържателят на депото. Организатор на схемата за разпространение на марихуана в училищата в региона е 31-годишен мъж.

„Задържан е и доставчикът на марихуаната. Той е на 30 г. от Джулюница. У него бяха намерени около 3 кг марихуана. Стигнахме и до основния разпространител. В т.нар. депо на групата в частен дом в Джулюница намерихме около 200 кг“, съобщи шефът на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов. Криминалистите работили по сигнал. Намерили и оранжерията. Тя била в бившата консервна фабрика на Джулюница, която е разпродадена на части на различни хора.

„Дрогата е разпространявана основно сред гимназисти. Разпитват се хората, които са купували. Най-малкият е на 14 г. Това е трагедията.

Тези 400 000 дози са приготвени за нашите деца, каза окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

Акцията в Джулюница, Лясковец и Горна Оряховица е част от операция „Бяло“, която МВР и прокуратурата започнаха миналата седмица. Главният секретар на МВР Петър Тодоров отчете резултатите.

„От 7 до 13 декември са започнали 470 разследвания и бързи производства за дрога. Задържани са 580 души. В районите на училищата са извършени над 3000 проверки, които ще продължат и в бъдеще“, каза Тодоров.

„За съжаление, все повече ученици стават дилъри. Те са не само извършители, те са и жертви на наркобандите. В акцията в Горна Оряховица и в Джулюница разпространителят на наркотично вещество е 16-годишен ученик в 10-и клас“, каза зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Добрата съвместна работа между прокуратурата и МВР беше отчетени от Сарафов и от вътрешния министър Иван Демерджиев.

„Убеден съм, че безвремието приключи. За съжаление, известно време имаше вакуум във взаимодействието с МВР. Той даде негативни резултати и сега започваме да възстановяваме диалога.

Общите усилия дават наистина отличен резултат“, каза Сарафов. Същото мнение изрази и главният прокурор Иван Гешев, но от Благоевград, където взе голямата награда за борба с мафията „Джовани Фалконе“ (виж карето).

„Проблемът с разпространението на дрогата е много голям предвид действията на един предишен министър на вътрешните работи (Бойко Рашков, б. р.), който блокира работата на МВР с прокуратурата, а ние сме скачени съдове“, заяви Гешев. Той вярва, че с това ръководство на МВР и с прогреса при взаимодействието може да се решат голяма част от проблемите, макар и с двугодишно закъснение.

Министърът на вътрешните работи се закани, че акцията срещу дрогата ще продължи. Той посочи, че по време на срещата на президента Румен Радев с Ердоган в Турция получил уверение за съдействие в борбата с каналджийството и наркотрафика. Демерджиев ще пътува до Анкара в неделя, за да даде данни за престъпни структури от двете страни на колегата си вътрешен министър.

Гешев за трети път с голямата награда „Джовани Фалконе“

Иван Гешев получи голямата национална награда за магистрати за 2022 г., наречена „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. Тя е в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе, убит от мафията в началото на 90-те. Наградата е основана през 2009 г. и се дава от община Благоевград и посолството на Италия. Гешев беше отличен и през 2017 и 2019 г.

Наградата е за всички прокурори и следователи, с които работихме в последните 3 г., откакто съм главен прокурор, въпреки безпрецедентния политически натиск. Резултатът е 95% осъдителни присъди на година и е уникален за Европа. Наградата е за колегите от МВР, от митниците, от службите за сигурност, защото резултатите, които описах, не е възможно да се постигнат без взаимодействие с тях, каза Гешев, след като получи плакета. Отличието е за ангажираност с проблемите на гражданите, за усилията на прокуратурата за промени в НК и НПК, които са свързани с ефективност на разследването и правосъдието, както и за становища до Народното събрание, свързани с легализацията на индустриалния коноп.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar