Депутатът и съпредседателят на „Зелено движение“ Борислав Сандов разказа пред Комисията за разследване на полицейското насилие и прилагане на СРС-та за задържането му на протеста.

    „В 11,30 ч. полицаите започнаха да пръскат с лютив спрей. Създаде се суматоха, но нямаше агресия. Аз бях издърпан от групата протестиращи. Трима униформени служители ме изведоха от фургона, като един от тях ме душеше. След това ме заведоха към патрулната кола. Не съм бил агресивен.

    В патрулната кола имаше още двама от съвета, което подсказваше, че или е някаква случайност, или ни събираха по списък.

    Доц. Стоян Бешков, който е зам.- директора на музея също беше задържан, но не на протестите, а до сградата на музея. Основанието бе, че че е снинмал.

    Бяхме заведени до 2 РУ. Повече от 2 часа не бе допуснат адвокат до нас.

    За мен това задържане бе по политически причини. В килията нямаше никакви условия. В нея бяхме настанени 8 човека, а тя бе за двама. Не се спазваха и противоепидемични мерки. Аз бях задържан повече от 24 ч.

    Задържането на толкова много хора в светлата част на деня, показва, че реакцията им не е била в отговор на някаква агресия, а с назидателна цел. Бих казал че е и превантивна“, добави още той.

    „С Иван Калчев бяхме задържани на едно място. Той бе собственикът на буса, в който ние говорихме. Може би беше важно такъв човек да бъде отстранен“.

    В комисията бе коментиран и лютивият спрей, който бе използван срещу протестиращите.

    „Не знам какви свойства трябва да има, но действието му беше около 10 ч. В килията не можехме да си вземем кола или вода, което впоследствие разбрах, че може да неутрализира действието на спрея“, добави Борислав Сандов.

    Ползването на спрея трябва да се използва с одобрението на министтъра на здравеопазването, а такова разрешение не е имало от 15г., допълни проф. Николай Радулов.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar