Временната комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани“ ще иска среща с главния прокурор Сотир Цацаров и ДАНС. На заседанието на комисията беше решено председателят и Йордан Цонев (ДПС) и заместикът му Тома Биков (ГЕРБ) да поискат среща с Цацаров.

Комисията ще напише писмо до ДАНС с искане на информация за разработките по схемата за придобиване на българско гражданство. От Министерството на правосъдието ще се изиска конкретика за броя на издадените български гражданства, от МВР справка за чуждестранни граждани, получили българско гражданство, които са криминално проявени.

Комисията беше създадена по искане на ДПС, след публикации в български и чужди медии за корупционна схема за купуване на гражданство с участието на ВМРО. През есента председателят на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев бе обвинен като ръководител на престъпна група за корупционна схема при даването на български паспорти за чужденци.

Европейската комисия днес представи подробен доклад за схемите за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, прилагани от някои държави – членки на ЕС. В три държави – членки на ЕС (България, Кипър и Малта), се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация. В тези три страни няма нито задължение за физическо пребиваване на лицето, нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданство, се казва в доклада.

Тези дни се разбра, че руският гражданин Сергей Адониев, който се смята за близък до Владимир Путин е с отнето българско гражданство след сигнал от антикорупционния фонд (АКФ) и последващи писма от партньорски служби на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). „Причината за отнемането е укрита от българските власти при процедурата за натурализация „за особени заслуги“ през 2008 година информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни“.

ВМРО и ДПС се разбраха да няма обвинения срещу политически партии

Комисията не се зае с разглеждане на публикации по темата въпреки, че точката беше в дневния ред на заседанието. „Видно е, че за тиражираните неща източникът е един. Оттам тръгват всякакви варианти и допълнения“. „Знам кой ги е писал, поръчвал. Този човек и кръга около него един ден ще си понесат последствията“, каза депутатът от „Обединени патриоти“ (ВМРО) Юлиан Ангелов. Той каза, че са зад този човек стоят и партии, като не спомена името на ДПС, която партия стои зад сигналите, според ВМРО. Съпартиецът му Красимир Богданов добави, че има доказателства за корупционни схеми от същото лице, което е източника и за това акцента на работата на комисията трябва да бъде върху препоръките.

Обвиненията към политически партии са популизъм, отговори му Йордан Цонев. Говорим евентуално за наличие на корупция при длъжностни лица, добави Цонев. Той смята, че политизирането няма да помогне комисията да стигне до правилните изводи. „Задачата ни е по-сложна, ние сме законодатели. Да видим какво можем да променим в законодателството“, каза още Цонев.

Оставам с впечатлението, че има възможност за корупция повече на по-ниските етажи, отколкото на по-високите заради стеснен достъп на хората, които кандидатстват за гражданство до институциите, които го дават, каза и Тома Биков. „Ако можем чисто нормативно и концептуално да решим този въпрос, да премахнем условията за корупция, това ще бъде по-важно“.“Има следствени органи, които се занимават с нарушенията на длъжностни лица“, каза още Биков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar