Депутатите от Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху ЗИД на Закона за личните данни.

В аргументите си председателят на комисията Цветан Цветанов заяви, че парламентът не разглежда ветото на държавния глава като начин на конфронтация между институциите.

Всички промени са направени осъзнато и с достатъчно добре информирани мотиви от всички членове на цялата работна група, категоричен е депутатът от ГЕРБ.

Защитата на личните данни е ценност на демократичните общества така, както и свободата на словото, обясни Цветанов и допълни, че правата могат да бъдат ограничени само при непропорционалност.

Демократичните общества трябват да търсят баланс, а не нарушаването му. Липсата на баланс може да създаде опасни прецеденти, предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според проф. Емилия Друмева, специалист по Конституционно право и съветник в кабинета на президента, ветото на президента Румен Радев не е инструмент на конфронтация, а това е класически компонент на конституционната държава, основана върху фигурата на проверки.

По думите й Конституция не използва вето и санкция, а фигурата е, че президентът може да върне закона за ново обсъждане с мотив постигане на по-добро законодателство.

Стремежът да се даде готова и абстрактна формула за балансирана преценка не повелява, а гарантира допълнително напрежение. Държавата трябва да се грижи за правата и мярата на личните данни, призова проф. Друмева.

Според нея мотивите и целта на изменението на закона е добронамерена и легитимна, но по начина, по който е подходено, не е постигнат балансът.

От Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) заявиха, че подкрепят ветото на президента с опасения, свързани с кумулативни изисквания, които могат да създадат предпоставки за автоцензура и критерии, които са субективни. АЕЖ виждат още сериозна опасност журналистите в България да имат проблеми с журналистически разследвания.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов посочи, че не споделя изложените мотиви по отношение на връщането за ново обсъждане в парламента на ЗИД на Закона за личните данни.

От Асоциацията на професионалните фотографи поддържат ветото на президента и настояват, за контролен лист, с който фотографи, снимащи и всички заети в медийната дейност да удостоверят действията си и това какво са свършили при евентуално постъпване на сигнал.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar