Народните представители нямат никакво намерение да сменят председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, въпреки че и той стана герой на имотен скандал – с лукс апартамент, взет на цена, по-ниска дори от данъчната оценка, и с „неточности“ в имотната му декларация. Депутати от управляващата коалиция – ГЕРБ и „Обединени патриоти“, с които „Сега“ разговаря, не видяха „особен проблем“ с имотите на Георгиев. Те препращаха към прокуратурата, която можела да го провери.

Парадоксалното е, че антикорупционният шеф миналата седмица обяви, че КПКОНПИ започва мащабна проверка „от игла до конец“ на всичко и всички, замесени в „Апартаментгейт“. До момента няма данни да е включил и себе си.

Пламен Георгиев беше избран за председател на мегакомисията през март 2018 г. със 148 гласа, като само от БСП гласуваха против.

Новият председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, която замени на поста Цветан Цветанов, напуснал парламента именно заради скандала с евтиното си луксозно жилище, коментира пред „Сега“, че смяна на Пламен Георгиев не е обсъждана. „Има други органи, които могат да го проверят, ако е нарушил закона. Ние нямаме такива функции“, допълни Дариткова. Запитана дали има предвид прокуратурата, тя само се усмихна и прекрати разговора.

„Дори да направим анкетна комисия, депутатите не можем да разследваме, нямаме такива функции“, каза и народният представител от ГЕРБ Тома Биков. От думите му излиза, че всички досегашни парламентарни анкети са били безсмислени и само са прахосвали време и парите на данъкоплатците. „Ако някой е нарушил закона, има прокуратура, съд, които да се произнесат по въпроса. Никой не е над закона и всеки подлежи на проверка“, посочи Биков, като подчерта, че Народното събрание не можело „да се превръща в съд“.

„Прокуратурата може да изясни цялата ситуация, ако има нещо незаконно около имотните сделки на г-н Георгиев“, смята и Християн Митев от „Обединени патриоти“. Митев, който е зам.-шеф на правната комисия в НС, все пак допусна, че „може да се мисли за парламентарна анкетна комисия, ако преценят колегите, че има основания и нужда“.

Искрен Веселинов, депутат от патриотите, заяви, че темата за евентуална смяна на началника на КПКОНПИ изобщо не е била обсъждана в парламентарната им група и не очаквал това изобщо да се случи. Веселинов припомни, че Пламен Георгиев е номиниран от ГЕРБ, и препрати те да поемат отговорността си.

От ДПС отказаха всякакъв коментар за скандала с евтините апартаменти на управляващите, който вече две седмици тресе властта. „Не се месим, ГЕРБ да се оправят“, е позицията на движението.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че за левицата въпросът е „принципен“. „Не може да има обективна проверка, при положение че начело на антикорупционната комисия е човек, предложен и избран от управляващата партия. Как ще стане това?“, попита Нинова. Според нея и проверката, която започна КПКОНПИ срещу Цветан Цветанов, Цецка Цачева и зам.-министрите на спорта и енергетиката, сдобили се с евтини апартаменти от „Артекс, „ще е замитане на скандала.

От съобщение на антикорупционната комисия, разпространено в четвъртък, излиза, че и в двете сделки на Пламен Георгиев ниските цени са резултат от неверни обстоятелства в нотариалните актове на жилищата. От КПКОНПИ само уточниха, че по закон проверки на декларациите на председателя се правят от същата дирекция, която проверява всички останали декларации. Самият Георгиев досега не е поискал да бъде проверен, въпреки че моралът точно това повелява.

От прокуратурата лаконично казаха, че тепърва ще се запознават с казуса.

КАКВО КАЗВА ЗАКОНЪТ

Мандатът на КПКОНПИ е 6 г. Според закона, по който работи антикорупционната комисия, предсрочно се прекратява мандат на член на комисията: при смърт; подаване на оставка; обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца; осъждане за извършено престъпление или освобождаване от наказателна отговорност за умишлено престъпление; ако не е прекратил предишни правоотношения в едномесечен срок от избирането; тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения; влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси.

ПРОТЕСТ

„Човекът, който трябва да разследва корупцията и незаконно имущество, излъга държавата, медиите и обществото за собствения си имот! Искаме незабавно оставката на Пламен Георгиев!“, обяви Facebook групата „Искаме оставка на главния КОНПИр веднага“, която на 1 април вечерта е насрочила протест на столичния пл. „Света Неделя“. Георгиев има жилище на последния етаж на сграда на ул. „Професор д-р Георги Павлов“, построена преди десетина години, с тераса с 48 кв. метра – по имотна декларация. Само че се оказа, че има и втора тераса – на покрива на сградата, с площ 186 кв. метра. Според Георгиев тя е „обща част“, но само той има достъп до нея.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar