Правната комисия в парламента продължи днес с мащабните промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), част от които предвиждат облекчаване на работата на Върховния административен съд (ВАС). Това трябва да стане с промяна на подсъдността на някои дела, които да бъдат разглеждани като първа инстанция от административните съдилища. Проектът е внесен от председателя на комисията – Данаил Кирилов (ГЕРБ) и гласуването по него продължава и утре.

Миналата седмица комисията прие 21 параграфа от предлаганите промени, сред които въвеждането на електронните съобщения в административното производство, включително и пред съда: става дума за исканията, заявленията, предложенията, жалбите, молбите, исковете.

Разглеждането на проекта на второ четене идва година след приемането му на първо четене през лятото на 2017, но текстовете търпят сериозни поправки и допълнения.

Днес депутатите само започнаха част от важните разпоредби за разтоварване на Върховния административен съд, който в момента разглежда като първа и втора инстанция всички актове на Министерския съвет и министрите. Решение на Конституционния съд обаче даде възможност за законодателно облекчаване на ВАС от стотици дела – например за уволнения на служители, които според конституционните съдии могат да не бъдат гледани от върховния съд като първа инстанция, а от регионалните съдилища. Повече за решението на Конституционния съд четете тук.

Правната комисия подкрепи на второ четене изменение в АПК, с което на практика се записа конституционното решение.

„На Върховния административен съд са подсъдни:
2. оспорванията срещу актовете на Министерския съвет, министър-председателя, заместник министър-председателите и министрите;“,

се казва в момента в АПК. Депутатите добавиха към точка 2: „В случаите, посочени в закона, както и когато тези органи са делегирали правомощията си на длъжностни лица или органи, издадените от тях административни актове се оспорват пред съответния административен съд“. Тогава ВАС ще разглежда делата като втора инстанция, но поне няма да е и първа.

С единодушие депутатите подкрепиха и друго изменение, което представителите на ВАС нарекоха историческо. Народните представители одобриха текст, според който индивидуалните административни актове ще се обжалват по постоянен адрес на техния адресат – към когото е насочен издадения акт. В момента в закона има допълнително условие – ако в съответния град има териториално поделение на административния орган, издал акта. Сега това условие отпада.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar