Парламентът набързо прие тази сутрин поправки в Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) на първо четене, с които възложи на спецслужбата да събира информация за „хибридни атаки и за асиметрични рискове и заплахи“. Промените бяха внесени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Управляващите обаче така и не обясниха какво включват в тази пределно обща и неясна фраза. В законопроекта не беше записан никакъв текст, който ясно да дефинира какво означава „хибридна атака“ или „асиметрична заплаха“.

В краткия дебат, провел се в пленарната зала, въпросът изобщо не беше засегнат. В критиките си опозицията в лицето на БСП се фокусира върху това, че промените се разглеждат едва седмица след като са внесени, без да са проведени задълбочени обсъждания с участието на представители на службата. „Законопроекти, внесени от левица, чакат по една година“, оплака се соцдепутатът Иван Иванов.

Вносителят – депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който ръководи парламентарната комисия за контрол над спецслужбите, съвсем разводни дискусията като раздразнено обвини социалистите, че се държат като в „детска градина“. „От тази трибуна сме слушали да говори с назидателен тон един друг ментор на г-н Лазаров, който завърши трагично и си замина. Има нещо работещо в тази държава и това са службите, и в момента се прави поредният опит да бъдат спрени да работят“, отвърна му Иванов. Той обаче така и не обясни ясно какво смята, че управляващите готвят на специалните ведомствата.

С това дебатът приключи, без дори да бъдат засегнати множеството други поправки, които се правят със законопроекта. Промените обхващат и други закони – за ДАНС, за противодействието на тероризма, за движението по пътищата, за електронните съобщения, които, по установилата се порочна законодателна традиция, се правят през преходните и заключителните разпоредби на законопроекта. Сред поправките е и предложението за създаването на междуведомствено контратерористично звено, разположено в ДАР.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar