Министърът на образованието акад. Николай Денков е сезирал антикорупционната комисия заради финансови нарушения в „Технически университет – София“, съобщи информационният сайт Офнюз. Впоследствие информацията бе потвърдена от пресцентъра на МОН, а КПКОНПИ каза, че е образувала проверка за конфликт на интереси.

Вътрешен одит на МОН е разкрил, че за малко повече от два месеца висшето училище е раздало на служителите си бонуси на стойност близо 3.5 млн. лв., като някои са получавали допълнителни възнаграждения повече от веднъж месечно.

Проверката е направена по сигнал на бившия зам.-ректор на ТУ проф. Веско Панов, който подаде жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу избора на ректор на университета през 2019 г. Впоследствие съдът уважи жалбата му и отмени избора на Иван Кралов за ректор на Техническия университет в София в края на 2021 г., но просветният министър отказа да назначи служебен ректор, след което проф. Иван Кралов бе преизбран.

Според одита на МОН от 1 ноември 2021 г. до 10 януари 2022 г. в ТУ – София са издадени 68 заповеди за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения – 47 за заемащи ръководни функции, 39 за персонал, който не е научнопреподавателски с ръководни функции.

По информация на Офнюз министър Денков e написал до председателя на КПКОНПИ, че в списъците на лицата, които ще получат парични награди, фигурира и самият проф. Кралов, „от което следва, че е упражнил правомощия в свой частен интерес, в несъответствие на чл. 58 от ЗКПКОНПИ и представлява индикатор за наличие на конфликт на интереси“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar