Тази реформа е необходима, това беше обяснено толкова ясно, че не знам защо продължаваме отново да коментира това, че съдът трябва да бъде независим, че прокуратурата трябва да носи отчетност, че трябва да има механизми, които да контролират главния прокурор.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков относно промените в Конституцията, за които президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд, предаде репортер на БГНЕС.

„Емоциите, които някой се опитва да вкара последните седмици, нямат нищо общо със същината. Да припомня също така, че текстовете, които бяха приети, са консултирани с Венецианската комисия, до голяма степен са препоръчани от Венецианската комисия като варианти, така че ние сме приели някои варианти“, каза Денков.

Премиерът подчерта, че България е осъдена над 10 пъти за това, че няма контрол върху главния прокурор.

„Ако болката е по отношение на промените за служебното правителство, защото това също се появява като тема, там това, което адресират тези промени е, че България като парламентарна република не трябва да оставя еднолична власт, която в дълги периоди от време да няма парламентарен контрол“, обясни той и добави, че не вижда кой би могъл да възрази срещу това.

Премиерът отбеляза, че смята, че конституционните промени са полезни и това е само началото на процеса и той започва по правилния начин. „Ако Конституционният съд отмени нещо, според него това ще са един или два елемента, които няма да са ключови и няма да доведе до съществени промени.

Денков съобщи, че областният управител на София подготвя обжалване за решенето на съда да спре демонтирането на Паметника на съветската армия. Той сподели, че е видял изложените аргументи и те са достатъчно ясни. „Оспорва се както допустимостта на съответното искане, така и по същество решението на първа инстанция“, каза още премиерът.

Министър-председателят коментира и снимките на торта, изобразяваща Паметника на съветската армия, направени на коледно тържество, които обикалят социалните мрежи. „По отношение на т.нар. празнуване – това е още един признак, че паметникът разделя обществото и особено в София той създава проблеми. Не е моя работа да коментирам кой как е решил да празнува. Не съм го правил. Не съм участвал. Може да се спори дали естетически е съдържателно. Част от хората не го искат този паметник и се радват, че вече не е там“, заяви той.

Относно изказването по-рано днес от страна на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че се обмисля участие в операцията на САЩ в Червено море, Денков обясни, че България няма възможност да изпрати фрегата, но това, което е било обсъждано на европейско ниво е, че е добре да се координират действията на различните държави-членки.

Във връзка с трите териториални плана, които ЕК одобри, той каза: „Първо, нека да се поздравим с приемането на териториалните планове, защото там става въпрос за една много сериозна сума, която е предвидена за развитие на тези региона.“

Денков подчерта, че ако България се беше забавила с още една седмица, тези средства щяха да изчезнат, както изчезнаха едни 100 млн. евро в края на м.г., защото не бяха подадени документите от служебното правителство. „Използвахме последните 3 месеца след протестите, за да успеем максимално да договорим условия, които са от полза за хората“, заяви той и добави, че териториалните планове, които са приети от ЕК, са в съответствие с това, което правителството е договорено и със синдикатите.

„Ние успяхме да отпушим процеса, с който да влязат инвестиции в тези региони и хората да се чувстват по-спокойни. Има огромен интерес от инвеститори и това е едно от най-хубавите неща, които успяхме да свършим през тези 6 месеца“, категоричен е премиерът.

„Аз вярвам в чудесата, но не трябва да разчитаме прекалено много на тях, затова продължават преговорите, включително в настоящия момент, разменят се текстове, търсят се варианти, които да са взаимноприемливи както за Австрия, така и за България и Румъния“, коментира Денков и темата за присъединяването към Шенген. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar