Делото за смъртта на 13-годишната Сара Ернст, която на 11 юли 2011 г. се удави в неизправен басейн в курорта Златни пясъци бе върнато днес на прокуратурата заради „съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство“.

Окръжният съд във Варна прецени, че прокуратурата не е представила никакви доказателства за наследници на Сара Ернст. Това нарушава тяхното право да правят искания, възражения и да предприемат всякакви други действия, гласят мотивите към съдебното определение за прекратяване на производството и връщането му на прокуратурата.

Второто съществено нарушение, което посочи Окръжен съд – Варна, е, че не са правени опити подсъдимият Александър Г. да бъде открит и уведомен, че срещу него се води разследване за извършено престъпление. Той е проектант на технологичната част на басейна и е привлечен задочно в качеството на обвиняем. Според неговата майка в момента Александър живее в Канада.

По този начин според Варненския окръжен съд са били нарушени правата на подсъдимия съгласно Конвенцията за защита правата на човека и съответната директива на Европейския парламент. „Нарушаването на правата на проектанта да участва в досъдебното и съдебното производство е съществено процесуално нарушение и също е основание за прекратяването му“, определи съдът.

Разследването за смъртта на 13-годишната Сара Ернст продължи близо 7 години. Злополучният инцидент стана на 11 юли 2011 г. в курорта Златни пясъци, където тя е била на почивка с баща си. Около 11.30 ч. същия ден охранител на хотел „Берлин“ забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи, за да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето, но не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна. Едва след като помпите били изключени, детето било извадено от водата. Същия ден Сара Ернст почина в болницата.

За смъртта на детето са обвинени четирима души, които според разследването са причинили смъртта му поради незнание или немарливо изпълнение на задълженията им.

Единият от подсъдимите – Кирил Я., е упълномощен представител на дружеството, изградило басейна в хотел „Берлин“. Другият – Пламен К., е подсъдим, тъй като е представлявал дружество, упражнявало строителния надзор на хотела. Третият подсъдим е проектантът Александър Г., а четвъртият – спасителят на басейна Мирослав К.

Днешното определение на Окръжен съд – Варна, може да бъде обжалвано пред апелативния съд в града.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar