Софийският градски съд (СГС) даде във вторник ход на процеса срещу Кристиан Николов, подсъдим за причиняването на катастрофата, при която на Великден миналата година загина журналистът Милен Цветков. Тежкият инцидент стана на кръстовището до мол „Парадайс“ в София. Колата на Цветков беше ударена с голяма скорост отзад, докато той изчакваше на червен светофар.

Впоследствие 22-годишният Николов беше обвинен за умишлено причиняване на катастрофата. Става дума за т.нар. евентуален умисъл, при който извършителят съзнава, че може да причини вреди или щети на някого с поведението си, но въпреки това извършва нещо забранено от закона. Прокуратурата твърди, че в момента на удара управляваният от Николов джип „Ауди Q7“ се е движел с 99 км/ч, а в кръвта на шофьора е имало следи от амфетамин, кокаин и марихуана.

Сред първите разпитани в съдебната зала във вторник свидетели беше годеницата на подсъдимия Симона Цанкова, която отрече той да взима наркотици – нито преди катастрофата, нито по принцип. Тя изрази желание да даде показания, въпреки че законът ѝ дава право да не го прави, тъй като живее във фактическо съжителство с Николов. Тя е очевидец на трагичния инцидент – заедно с приятеля им Георги Иванов са се возили в джипа, шофиран от Николов, в момента на катастрофата.

Младата жена започна разказа си пред съдия Веселина Ставрева с уточнението, че познава подсъдимия от седем години, през три от които имат интимни отношения. Цанкова го описа като „отговорен човек“, който винаги е бил против употребата на дрога. Двамата се стараели да водят здравословен начин на живот и в началото на 2020 г. дори правили опити за дете. Тя спомена, че веднъж са опитвали от цигара с марихуана, но преди години.

Показанията на Симона Цанкова започнаха от деня преди катастрофата, когато тя отпразнувала рождения си ден. Първоначалният им план с Кристиан бил да напазаруват и да си направят пикник с приятели на Витоша, но по пътя в планината ги спрели полицаи, които глобили цялата компания за нарушаване на противоепидемичните мерки. В онзи момент още действаше извънредното положение заради епидемията от коронавирус и посещаването на паркове беше забранено от здравните власти.

Впоследствие Николов и Цанкова решили да преместят събирането в дома на майка му в центъра на София. По спомените на годеницата му общо били десетина души. В началото на купона с приятелите ѝ изпили по един шот, след което вечеряли. Тя подчерта, че през цялата вечер преди катастрофата Кристиан е пил само чаша водка и накрая един шот с нещо, от което „главата му се чувствала странно“. Цанкова обаче нито веднъж не спомена някой да е употребявал някакви наркотици – спомни си единствено, че част от гостите пушели цигари на двора, където тя видяла и наргиле.

Купонът приключил към 3.00-4.00 сутринта, след което Кристиан си направил „вечерния ритуал“ – пил чай и употребил паста за успокояване на нервите. И двете вещества приемал обичайно, когато се намира във сесия. По думите на годеницата му подсъдимият поръчвал чая и пастата сайтовете за онлайн търговия OLX и eMAG.

На сутринта в деня на катастрофата Георги Иванов, който останал да спи в къщата, предложил тримата да отидат в дома му и след това да се разходят. Отишли там с джипа на майката на подсъдимия. Когато стигнали, Кристиан и Симона хапнали, докато Георги се изкъпе. След това тримата отново се качили в колата и потеглили.

Свидетелката обясни, че не е внимавала в пътя, тъй като опитвала да свърже малка тонколона, докато пътували. Въпреки това си спомни, че не са се движели повече от десет минути, когато седящият до шофьорското място Георги внезапно извикал и тогава последвал удар с друга кола.

По думите на Симона джипът се завъртял няколко пъти и спрял в оградата край пътя. След като установила, че и тримата са живи, тя опитала да излезе, но вратата ѝ не можела да се отвори. Тогава на помощ ѝ се притекли хора отвън. В това време Кристиан се опитал да помогне на шофьора от блъснатата кола, като му правел изкуствено дишане и опитвал да му извади езика. Спътникът им Георги пък веднага избягал. Става въпрос за сина на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Първото заседание по делото за смъртта на журналиста Милен Цветков продължава с разпит на други свидетели. Подсъдимият Кристиан Николов продължава да е с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ от април насам, след като няколко съдебни състава приеха, че ако го освободят, той може да извърши друго престъпление.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar