Делата за корупция да не се разглеждат от специализираните съдилища, а от Софийския градски съд (СГС), предлагат със свой законопроект от опозицията.

    Така юристите на ГЕРБ искат да се върне заложеното в Наказателнопроцесуалния кодекс до 2018 г., когато този вид престъпления минаха към специализираното правосъдие. Законовите текстове са в отговор на идеята на управляващите да закрият изцяло спецсъдилищата, а делата от тях да се пренасочат към окръжните съдилища.

    От ГЕРБ настояват обвинени, заемащи важни държавни постове – депутати, членовете на ВСС и антикорупционната комисия, шефовете на НОИ, НАП, здравната каса, да бъдат съдени в СГС. А в двете спецсъдилища да останат само делата срещу престъпни групи.

    В мотивите си авторите на проекта посочват, че по този начин ще се възстанови отчасти положението до края на 2017 г. Според тях с прехвърлянето на разследванията за корупция по високите етажи на властта към специализираните институции липсвали резултати.

    По отношение на този тип дела подобна е и идеята на управляващите. Разликата е в това, че те искат цялото закриване на специализираните съдилища.

    ГЕРБ предлага още в СГС да се гледат и наказателните производства на Европейската прокуратура.

    Причината да се предлага столичният съд пред окръжните е, че той има повече опит в специализираните дела. Освен това юристите на ГЕРБ имат опасения, че в по-малките населени места може големите дела да бъдат потулени, разказаха пред „24 часа“ депутати от опозицията.

    Те се надяват предложенията им да бъдат разгледани паралелно с вече внесения от управляващите законопроект за закриването на спецправосъдието.

    Правната комисия ще гледа на първо четене законопроектите в сряда. „За“ закриването на спецправосъдието четирите партии от управляващата коалиция имат пълно единодушие.

    В последното си заседание преди разпускането си предишният парламент прие на първо четене закриването на спецправосъдието.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar