Искът за застрахователно обезщетение да се подава вече по местоживеене на пострадалото лице, а не в София.

Такава промяна в Гражданскопроцесуалния кодекс ще гласува Народното събрание до края на месеца и тя ще влезе незабавно в сила, съобщи пред „24 часа“ председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

В момента половината от гражданските дела в свръхнатоварения Софийски градски съд са именно за щети, предимно от катастрофи. Поради претрупаност с дела 94 съдии писаха до правната комисия на НС и до ВСС. С промяната в ГПК поне половината от делата ще се махнат от столицата, обясни Кирилов. Сега всички са в София, понеже искът се подава по адрес на седалището на ответника, а застрахователните компании са регистрирани в столицата. Освен свръхнатовареност на съдиите този ред създава трудност и на хората от цялата страна, които трябва да пътуват и да наемат тук адвокати.

Парламентът няма да работи извънредно преди лятната си ваканция. В оставащите общо 6 пленарни дни дотогава мнозинството планира да приеме по бързата писта въпросната промяна в ГПК за обезщетенията, която веднага ще влезе в сила, и да довърши трета част от Административнопроцесуалния кодекс – за конкретните изменения в законите, които произтичат от него.

Преди ваканцията депутатите ще изберат и новия шеф на здравната каса – единственият кандидат е д-р Дечо Дечев .

За есента остава важният дебат за елекронното гласуване. Тогава ще се отваря Изборният кодекс, за да се коригират до края на годината сроковете, в които трябва да се въведе е-вотът.

Според документа то трябваше да е пълноправен начин за подаване на гласа от европейските избори през май догодина. ЦИК обаче излезе със становище това да се отложи поне до въвеждането на националната система за електронна идентификация. В момента няма надеждна такава, а упражняването онлайн на избора крие риск от хакерски атаки и контролиран вот, аргументираха се изборните надзорници.

Без съгласието на ЦИК не можем да въведем електронно гласуване, напомни Кирилов. Ето защо изходът е да се отвори наесен Изборният кодекс и срокът за въвеждането му да се коригира така, че да отчете извършването на още изследвания и тестове, обясни той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar