Дебатът за втория вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов мина почти без дебат. Продължи по-малко от час и половина, а същинската му част се изнесе в кулоарите на парламента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова започна мотивите си, които са за провал в политиката за сигурност на правителство, с шега-съвет към вътрешния министър Валентин Радев да залови бързо арестанта, избягал от втория етаж на Районното управление на полицията в Пловдив, преди той да е пуснал брада и да се е укрил.

В мотивите си Нинова каза, че управляващите приватизират сектор „Сигурност“, като го прехвърлят в частни ръце. Тя припомни, че в предизборната програма на ГЕРБ са обещани още 6 хил. полицаи и да има полицейско присъствие във всяко населено място. Според нея досега са назначени 1000 полицаи, а заради липса на мотивация са напуснали 2 хил.

Нинова критикува и мерките в местата за изтърпяване на наказания и лишаване от свобода. „От най-охранявания затвор двама опасни престъпници бягат през централния вход посред бял ден и ги преследва само чистачката. Разбира се, два месеца МВР ги издирва“, каза Нинова и припомни, че те са се изпозастреляли в Ботевград.

ОЛАФ ли е разкрил контрабанда или правителството

„Г-н Борисов ли, който преди една седмица каза – щом БСП искат вот на недоверие, значи контрабандата е намаляла, лъже или ОЛАФ лъже и ви завижда“, каза Нинова. Според нея европейската служба за борба с измамите е разкрила голям брой престъпления на митниците, което е следствие на пробити компютърни системи, въведени от ГЕРБ.

Менда Стоянова от ГЕРБ й отговори, че разкритията на ОЛАФ са благодарение на работата на българското правителство и служби, които са предали данни след 6-месечно разследване. Извършителите на митническите измами били от други европейски държави. „Няма пари за хората с увреждания, за болници и военни, защото се краде“, отговори Нинова на Менда Стоянова. „Много спекулации се коментираха по темата с митническите информационни системи, но целият дебат не стигна дотам, че да разбере г-жа Нинова, че системата БАЦИС няма нищо общо със системата БИМИС, за която ОЛАФ говори“, отговори й финансовият министър Владислав Горанов.

Това беше и единственото изказване на министър в парламентарна зала. Почти целият кабинет без премиера Бойко Борисов беше в залата.

Парламентът като зала за прожекции

Пропускането на 60 хил. мигранти е достатъчно основание Бойко Борисов да си подаде оставката и да получи възмездие по единствения законен начин – с волята и гласа си на предсрочни избори, каза още Нинова. Тя се опита да пусне и видео с изказвания на премиера Бойко Борисов в пленарната зала, но председателят на парламента Цвета Караянчева я спря с мотива, че това не е прожекционна зала. Нинова обясни, че в едното видео Борисов казва, че страната ни е най-надеждната граница на Европа, а във второто казва, че не сме
си изпълнили ангажиментите и страната е пропуснала 60 хил. мигранти. Според Нинова, ако мигрантите са пропуснати случайно, това е накадърност, а ако е умишлено, това е престъпление. „И в двата случая е достатъчно основание да си подадете оставката“, заяви Нинова.

Депутатите от „Воля“ бойкотираха дебатите по вота на недоверие, защото повечето от тях са във Варна за кампания на лидера им Веселин Марешки за запълване на дупките по пътищата.

ДПС и „Обединени патриоти“ се скараха

ДПС и „Обединени патриоти“ включиха взаимни обвинения в дебатите. „Подкрепяме вота на недоверие, защото управленският модел генерира напрежение и е източник на нестабилност и несигурност, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „Знаем, че този вот няма да успее. Но ще кажа на тези, за които това е само аритметика – не пренебрегвайте политическия ефект на този мощен демократичен инструмент. Не бързайте да се радвате. ДПС ще подкрепи този вот. Защото не можем да стоим безучастни, когато държавното управление безпомощно разчита на хаоса, когато държавността ерозира, когато общественото напрежение е на градус, когато демокрацията е в опасност, когато става дума за бъдещето на всички български граждани“, каза Карадайъ. Той не пропусна да каже за пореден път, че участието на „патриотите“ в управлението на държавата е вредно за национална сигурност. Не пропусна да спомене и почетният председател на ДПС Ахмед Доган и конструирания от него български етнически модел.

„ДПС ще разиграе етническата карта по най-свирепия начин за това, че не е във властта. Ще предприемат действия, които ще бъдат радикални. Това ще бъде скоро и всички трябва да бъдем готови за този момент“, отговори конспиративно на ДПС Павел Шопов от „Обединени патриоти“ . После надълго разви тезата си, че ДПС са вредни за националната сигурност.

Халил Летифов (ДПС) поиска сметка на председателя на парламента Цвета Караянчева, че оставя Шопов и други депутати от „Обединени патриоти“ да говорят извън темата, и каза, че е позор това, че е избрана от Кърджали. „За мен е достойнство, че съм избрана от Кърджали, и никой няма право да оспорва избора на моите избиратели“, отговори Караянчева.

Същинските дебати бяха в кулоарите

Цвета Караянчева прекрати дебатите към 14:30, по-малко от час и половина от началото им, след като нямаше желаещи за изказвания. Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска думата едва след като Караянчева обяви край на дебатите. Вътрешният министър Валентин Радев защити политиката на правителството на пресконференция в кулоарите на парламента, тъй като не бил мотивиран да говори в залата. Корнелия Нинова и депутатите й също се изказаха в кулоарите. Продължителността на двете пресконференции беше по-голяма, отколкото дебатите в пленарната зала.

Това е вторият вот на недоверие, внесен от БСП, за третия кабинет на Бойко Борисов. Предишният беше за провал на политиката за борба с корупцията и бе гласуван на 25 януари. Той бе подкрепен от ДПС.

Гласуването на вота ще бъде в петък сутринта. Ако коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ осигурят присъствието на всичките си депутати в залата, правителството ще оцелее, тъй като двете партии имат 122 места от 240 в пленарната зала.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar