Проверки на министерствата на околната среда и на туризма са установили, че строителството до къмпинг „Градина“, за което сигнализираха граждани, е законно и обектът разполага с всички необходими разрешения.

Проверка на районната инспекция по околна среда в Бургас е установила, че строителството е в частни имоти с проведени процедури по екологичното законодателство. Строителният обект не е обозначен, но по местоположението му на инспекцията й става ясно, че се касае за съгласувано скоро инвестиционно предложение за изграждане на ресторант, бар, магазини, обслужваща улица и паркинг в частен имот на площ от 5.5 дка.

Имотът попада в границите на защитена зона „Бакърлъка“ – защитена зона за опазване на дивите птици, и граничи със защитена зона „Плаж Градина – Златна рибка“ – за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. РИОСВ-Бургас е изискала доклад за оценка на съвместимостта на инвестиционното предложение с предмета и целите на опазване на защитените зони. Процедурата е приключила с решение през март 2018 г., което не е било обжалвано и е влязло в сила.

Екоинспекцията уточнява, че имотът, предмет на инвестиционното предложение, попада в устройствена зона за курорт и допълващи дейности съгласно ОУП на Община Созопол, който е преминал през екологична оценка в МОСВ.

Министерството на туризма съобщи, че инспекция по документи е показала, че става дума за изкопни работи в частен имот навътре към сушата. Теренът не е на територията на морския плаж, където се простират законовите
компетенции на Министерството на туризма, се казва в съобщението.

Дали при строителството се спазва Законът за устройството на територията, ще провери строителната инспекция в Бургас.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar