Правосъдното министерство за пореден път отказа да подкрепи мерките, които БСП предлага срещу насилието в семейството. Това става ясно от отрицателно становище, което ведомството на Цецка Цачева изпрати в парламента по повод поправки, внесени от социалистите в Закона за защита от домашното насилие. Преди това министерството отхвърли като неприемливо и предложение на соцдепутатите за промени в Наказателния кодекс, които засягат същия проблем.

БСП предлага в Закона за защита от домашно насилие да се запише, че на територията на всяка област в страната трябва да има най-малко един кризисен център за лица, пострадали от домашно насилие. Където такива няма, ще трябва да бъдат изградени от правителството в рамките на два месеца от обнародването на промените, ако бъдат приети. Социалистите искат за тази цел държавата да задели 2 млн. лв. И посочват в мотивите към законопроекта, че по този начин биха се изпълнили част от мерките, заложени в Истанбулската конвенция.

От правосъдното министерство рязко отхвърлят предложенията като „бланкетни“. И посочват, че правилният подход към проблема „е не изменение на отделни закони … а синхронизиран пакет от законодателни изменения в множество закони, идентифицирани от експертите“. Хората на Цачева напомнят още, че подобна промяна ще изисква изменение на Закона за държавния бюджет за 2018 г., както и на Актуализираната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. – възражение, което използва и финансовото министерство срещу законопроекта на БСП.

ПРЕДИСТОРИЯ

В същността на конфликта стоят различните позиции, които ведомството и БСП заемат спрямо т.нар. Истанбулска конвенция срещу насилието над жените и домашното насилие. Социалистите отхвърлят ратификацията на документа заради текстове в него, които тълкуват като атака срещу традиционното семейство и общоприетите полови роли. И настояват борбата срещу насилието да се засили посредством промени в действащото законодателство. Ведомството на Цачева винаги категорично поддържаше приетата от Съвета на Европа конвенция. В началото на март обаче правителството оттегли законопроекта за ратификацията й заради огромната съпротива от страна на нейните противници.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar