ГДБОП и Министерството на правосъдието проверяват сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ, че главният прокурор Иван Гешев е бил семеен приятел с един от обвиняемите преди 8 години за опита за убийство на Делян Пеевски – Красимир Методиев.

В публикации в петък и понеделник, придружени със снимков материал, БОЕЦ съобщи, че Методиев е ходил семейно на екскурзии с Гешев. Няма точна информация от кога са кадрите, но със сигурност са преди юни 2014 г. Тогава Методиев беше арестуван, обвинен, а след това оневинен с още двама души (Георги Христов и Венцислав Върбанов) за опит за убийство на Делян Пеевски. БОЕЦ твърди, че това е част от схема, в която е замесен главният прокурор, но не посочва никакви доказателства за това.

В сигнала на сдружението, който е изпратен и до Министерския съвет и антикорупционната комисия в парламента, се посочва също, че Гешев не е огласил публично своята връзка с Методиев, когато е поел да разследва източването на КТБ и по този начин е изпаднал в конфликт на интереси. Според специалисти по наказателно право, с които „Дневник“ се свърза, става дума за две различни дела, макар и свързани с основни действащи лица от КТБ, затова е пресилено да се твърди, че Гешев е бил длъжен да обяви конфликт на интереси.

От петък до понеделник (14 февруари) вечерта никой от споменатите в сигнала на БОЕЦ и присъстващ на публикуваните снимки не отрече тяхната автентичност, нито опроверга. От прокуратурата избегнаха да отговорят пряко на въпросите по случая, а „Дневник“ не успя да се свърже с другите от снимките.

Случайност или…

На разпространените кадри, юристи разпознаха и друг прокурор – Бисер Кирилов. Кой с кого е (бил) приятел или защо всички са били заедно на ваканция, както и какви са отношенията между Гешев и Методиев (след разследването му) и как се стига от общи преживявания в Италия до арест по разследване, което ще бъде обявено като „грешка“
засега няма яснота.

Познанството между настоящия главен прокурор и Методиев е интересно, включително ако припомним факта, че прокуратурата навремето отказа да разследва Пеевски за това, че е набедил трима невинни, че са искали да го убият. Според Наказателния кодекс това е престъпление.

А изясняването на взаимоотношенията на сниманите е важно, защото точно месец след ареста на тримата заподозрени за „опита за убийство“ беше затворена КТБ, а Гешев беше единият от прокурорите, на когото беше възложено разследването за източването й. То се фокусира единствено върху мажоритарния собственик Цветан Василев и игнорира напълно Пеевски. Обяснението, което Гешев даде, гласеше: „В обвинителния акт по КТБ няма Пеевски, но ги няма и Путин и Обама.“

Интересно е още, че в края на 2013 г. Гешев е командирован в Перник. Тогава „Капитал“ информира за това, като посочва, че причината е, че отказал да повдигне обвинение. След „заточението“ обаче Гешев поема разследването за КТБ – даже посочва, че това е станало след сигнал на управителя на БНБ Иван Искров на 9 юли 2014 г. А точно месец преди това се е развил фарсът с „убийството“ на Пеевски.

По-късно се разбра, че години наред депутатът ползва сериозна държавна охрана (основанията за получаването на такава не са публични). Чак през 2020 г. тогавашният премиер Бойко Борисов обяви, че го дебнели снайперисти. Няма данни обаче и това да е било предмет на разследване.

Какво пише в сигнала на БОЕЦ

С уговорката, че няма да публикува сигнала си, за да не попречи на проверката му, БОЕЦ публикува снимки от семейни екскурзии на семейство Гешеви – Иван Гешев и Детелина Ханчева, семейството на Красимир Методиев, прокурорът Кирилов и др.

„Нито веднъж през годините Гешев, като наблюдаващ и водещ прокурор по делото КТБ, не видя Пеевски, кредитите на Пеевски, или себе си в папките и събитията, довели до фалита на банката. Заради приятелството си с Красимир Методиев той е бил длъжен да декларира пред Инспектората на ВСС и прокуратурата този факт като конфликт на интереси и да си даде отвод по делото и разследването.

Точно преди това – през май и юни 2014 г. Гешев е провел няколко лични срещи с Пеевски. За тези срещи, както и тяхното съдържание, самият Гешев споделя пред наш източник и други свидетели: „Пеевски управлява държавата и съдебната система“. След назначаването му, като прокурор по делото КТБ Гешев споделя, че е установил над 100 милина лева тегления от банката с карти, раздадени на хора от властта, както и че в документите по делото КТБ са установени над 150 висши политици и магистрати, които са държали в банката суми, за които няма доказан произход и че с тази информация се упражнява контрол върху тези хора. Всичко това обаче го няма никъде по делото!“, пише БОЕЦ. От сдружението изразяват съмнения, че прокурорът може да е набедил своя познат, за да изпълни поръчка, но за това няма приложени доказателства.

От БОЕЦ казаха за „Дневник“, че разполагат с допълнителна информация по казуса и още снимки, но няма да ги публикуват, тъй като на тях се виждат и деца. От сдружението са се свързали с Методиев по телефона, но той заявил, че не желае да коментира тази тема и нито потвърдил, нито отрекъл информацията, посочена в сигнала, по който може да бъде разпитан в ГДБОП.

Сигналът е изпратен и до Министерството на правосъдието, а оттам обясниха за „Дневник“, че е получен и информацията в него ще бъде проверена. От ведомството на този етап не могат да отговорят дали в него се съдържат достатъчно данни и факти, които могат да бъдат използвани в евентуално искане за предсрочно отстраняване от длъжност на главния прокурор, каквото миналата седмица министър Надежда Йорданова даде заявка за внесе във Висшия съдебен съвет.

Бившият служебен министър Иван Демерджиев каза за „Дневник“, че по негово време всички сигнали са подлагани на проверка в самото министерство, а не са пращани на други институции. Той не си спомни да е виждал сигнал от/за Методиев.

„Дневник“ потърси и отговори от прокуратурата и ръководителя й, но единственият официален коментар, който получи беше „прокуратурата не коментира конспиративни теории. Още повече, такива, които са в приложното поле на съдебната психиатрия“ (от Веселин Иванов, говорител на Гешев).Какво се случи с обвинението за опит за убийство на Пеевски през 2014 г.

На 11 юни 2014 г. в операция на МВР и Софийска градска прокуратура бяха арестувани Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев с обвинение, че подготвяли убийство на Делян Пеевски, което не се е осъществило по независещи от тях причини. Имената им се разбраха официално едва на 14 юни, когато бяха изправени пред Софийския градски съд по искане на прокуратурата за постоянно задържане на тримата,

Когато бяха докарани в Съдебната палата се разбра, че на Красимир Методиев му е прилошало и е откаран в болницата на МВР в прединфарктно състояние, което наложи съдът да разгледа там мярката за неотклонение и на тримата. Съдът нареди и тримата да бъдат незабавно освободени, защото няма нито едно доказателство, което да ги свързва с повдигнатото обвинение. Тогава се разбра, че според обвинението атентатът е трябвало да се извърши в средата на май, но бил предотвратен, което повдигна въпросът защо са арестувани чак на 11 юни.

Сензационният арест за подготовка на атентат срещу Пеевски се случи в момент, когато неговата медийна група вече беше започнала кампанията срещу КТБ и мажоритарни й собственик Цветан Василев. Ден след ареста на тримата прокуратурата нахлу зрелищно с антимафиоти в КТБ, а последвалите събития в крайна сметка приключиха с фалита на банката, а делото за източването й по-късно беше възложено на Гешев. То му послужи за кариерен актив, а Пеевски изобщо не беше разпитан по него.

Последва прекратяване на разследването за опит за убийство от прокуратурата с мотив „липса на достатъчно доказателства“, а главният прокурор Цацаров каза пред журналисти че е станала грешка, „убийци няма, няма и убити“.

Христов, Върбанов и Методиев обаче обжалваха прекраяването пред Софийски градски съд „по липса на доказателства“ и поискаха да бъде прекратено по липса на извършено престъпление.

В края на юли 2014 г. съдия Мариета Райкова от СГС отмени прекратяването, като посочи „обърканост“ на обвинителния акт, от който не може да се разбере нито въз основа на какво е повдигнато обвинението, нито защо е прекратено. Едва тогава се разбра, че един явен и един анонимен свидетел са ползвани от прокуратурата, а анониминият споменава „Краси от Перник“.

Явният бил Бисер Димов, който разказал, че Методиев и Върбанов са поискали от него да се свърже с някой от охраната на Пеевски, „на когото да бъде възложена задача, срещу която ще се изкарат солидни пари“. Димов се свързал с човек от охраната и му предложил да монтира устройство за проследяване на движението на Пеевски, но той не само отказал, а сигнализирал в полицията. Димов се свързал и с втори човек, от охраната, който пък отвърнал, че е невъзможно да се постави такова устройство. За убийство не е споменавано.

Ден преди ареста на тримата се появява таен свидетел, който разказал, че „на протестите се е запознал с лице „Краси“ от Перник и един друг, пълничък мъж“, които му предложили да изкара 20 хил. лв, а той срещу тези пари трябвало да постави взривно устройство на колата на Пеевски. Освен това тримата обвиняеми били подслушвани и от техен разговор разследващите стигнали до извода, че се подготвя катастрофа, в която да бъде убит Делян Пеевски. Обвинението не е посочило в кой разговор, записан със СРС, се разбира, че е готвена катастрофа, посочва съдът. Оказва се, че наблюдаващият прокурор прекратил делото поради това, че показанията на анонимния свидетел не можели да бъдат доказани, а седмици по-рано е повдигнал обвинения и поискал задържане под стража въз основа на същите обвинения.

Георги Христов съди прокуратурата за непозволено увреждане и му беше присъдено обезщетение едва от 2500 лв. при иск от 400 хил. лв. за съсипаните му репутация и бизнес.

Наблюдаващият прокурор, следователят и шефове на прокуратурата обаче останаха без никакви последствия за „грешката“ – наблюдаващ прокурор на сагата и автор на обвинителния акт е Илиян Рангелов, ръководил разследването е Петър Петров, известен като Петьо Еврото, тогава шеф на столичното следствие, шеф на Софийската градска прокуратура е Христо Динев. Нито един не получи санкция за допусната „грешка“, както я нарече Цацаров.

Съдебен процес в реанимацията на МВР болница

„През юни 2014 г. четири дни не разбрахме за какво е обвинението. Тогава го криха, но аз го намерих и сложих прът в колелата на следствието“, разказа пред „Дневник“ Николай Хаджигенов, адвокат на Георги Христов.

„Първо беше задържан Христов, а час по-късно и останалите двама с всички екстри – автомати, маскирани бопаджии и т.н. Моя клиент го криха 3 дни. Успях да го открия – единия път беше скрит в дирекцията на полицията, втория път го намерих в следствието. Заседанието на съда беше в почивен ден. Преместиха го в МВР болница, в една стаичка, защото Красимир Методиев щеше да умре. Моят клиент, като видя обвинението, че е опитвал да убие Делян Пеевски, първо се разсмя с глас, след това също му стана лошо. Два или три пъти заседанието на съда спираше, защото Методиев беше неадекватен, вливаха му някакви неща в реанимацията.

В крайна сметка съдът ги пусна без никаква мярка. Тогава хванах, че по това дело, без да е наблюдаващ прокурор, се беше произнасял градският прокурор Христо Динев, който „няма нищо общо с ДПС“. Те продължиха да крият делото от мен. Аз успях да видя само несекретната част, а те са следени, записвани и филмирани много стриктно.

Схемата на обвинението беше, че някакъв човек се запознава с друг човек на протестите и си говорят за бомба. Какво общо има това с Пеевски, какво общо има с моя клиент – по делото няма данни. Но има данни, че Пеевски и началникът на охраната му подават жалба, че именно тези трима души подготвят убийството на Пеевски със същата тази бомба.“

Хаджигенов обясни, че Георги Христов е бил близък до Цветан Василев. Правел е от време на време някоя сделка с цигари от „Булгартабак“. Явно така попаднал в полезрението на прокуратурата. Той не бил близък с другите двама обвиняеми. Но пък имената на тримата попаднали в жалбата на Пеевски.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar