Бившите служители на югославските и хърватските тайни служби Йосип Перкович и Здравко Мустач, които бяха осъдени в Германия на доживотен затвор за убийството на хърватския дисидент Стиепан Джурекович през 1983 г., ще бъдат прехвърлени в хърватски затвор, потвърди за телевизия Ен1 техният адвокат Анто Нобило, предаде БТА.

Адвокатът не уточни датата на прехвърлянето, но отбеляза, че то трябва де се осъществи „в разумен срок“.

Нобило каза, че Перкович и Мустач са пожелали да изтърпят наказанието си в Хърватия, на което имат право. След прехвърлянето в Хърватия доживотните им присъди ще бъдат сменени с 15 години затвор, тъй като в хърватското правосъдие няма доживотна присъда.

Съдът в Мюнхен осъди Перкович и Мустач на 3 август 2016 г. Двамата бяха намерени за виновни, че като ръководители на хърватския отдел на югославските тайни служби са организирали политическото убийство на хърватския емигрант Джурекович в Мюнхен през 1983 г. През май тази година германският Върховен съд потвърди присъдите им.

Германският съд поиска предаването на Перкович и Мустач още през 2009 г., но тогавашното хърватско правителство малко преди присъединяването на Хърватия към ЕС (през 2013 г.) прие специален закон, наречен „лекс Перкович“, който да ги защити от екстрадиция. След оказан натиск от ЕС Перкович все пак бе екстрадиран в Германия през 2014 г.

Делото Перкович стана повод за влошаване на отношенията между Хърватия и Германия и заради отказа за екстрадиция на обвиняемия, германският канцлер Ангела Меркел не присъства на тържеството по случай приемането на Хърватия в ЕС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar