Двама перничани, част от канал за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, бяха задържани при акция срещу колумбийската наркобанда „Клан дел Голфо“. Заловени са 4,3 тона от дрогата, а в България операцията е проведена от ГДБОП.

54-годишният Божидар Борисов бил арестуван при опит да напусне страната през летище София във вторник. Той трябвало да пътува за Рим, където имал среща с италианците за пратката. Негов съгражданин, който също е част от канала, е заловен в дома си в миньорския град. Общо задържаните са 38 в няколко държави – Италия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Колумбия и България. Заловената дрога е оценена на 93 млн. евро, а при продажба на дребно цената ѝ достига 240 млн. евро. При обиските на членовете на канала са намерени 2 млн. евро в брой. Конфискувани са и джип за 100 000 евро и камионът, който е трябвало да превози наркотика от Триест, регион Венето, до Западна Европа.

Разследването е

продължило

повече

от година

При него тайни агенти са били внедрени в логистиката на бандата. Те са наблюдавали 19 контролирани доставки, за да успеят да идентифицират всички замесени във веригата. Така са заловени както снабдителите в Колумбия, така и получателите в Италия и дори крайните купувачи на наркотика. Били открити и важни посредници, без които трафикът нямало да се случи. Водеща в операцията е била италианската Гуардия ди финанца, в разследването са участвали и от американския департамент по вътрешна сигурност. Сериозна подкрепа оказали и колумбийските власти.

„Още един

тежък удар върху

най-сериозната

група

сред колумбийските групировки“, коментираха италиански следователи от североизточния град Триест.

Те допълниха, че работата им е разкрила голяма мрежа от връзки между южноамериканските производители на кокаин и европейските купувачи. Част от тях били банди, които имали и друга криминална дейност. Например в италианския регион Калабрия краен купувач на дрогата била Ндренгетата, една от най-известните мафиотски организации в Италия, която се свързва и с дейността на Евелин Банев-Брендо.

Това е поредната операция срещу „Клан дел Голфо“, който е най-големият трафикант на кокаин в света. Още през м.г. от Богота заявиха, че са се фокусирали върху разбиването на бандата, чиято мрежа се простира в 28 държави. Миналия октомври бе заловен лидерът на групировката Дайро Антонио Усуга. Той бе хванат полугол в джунглата. Преди да стигнат до него, криминалистите се натъкнали на 8 кръга охрана на боса.Усуга и бандата се издигат през 2006 г. Тогава той и група паравоенни отказват да участват в мирните преговори, които да сложат края на гражданската война в страната. Завземат властта бързо, днес имат около 4000 членове само в Колумбия. Освен с трафик на кокаин, „Клан дел Голфо“, кръстен на региона, в който оперира, се занимава с незаконен добив на въглища, трафик на оръжия и рекет срещу защита.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar