Двама военни с осъдени условно за смъртта на свой колега по време на учение.

Върховният касационен съд остави в сила решението на Военно-апелативния съд, с което редник Н. А., който е мерач-оператор, е осъден на 1 г. и 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Ст. лейтенант И. М., който е командир на взвод, пък е осъден на 1 г. условно също с 3-годишен изпитателен срок.

Двамата са признати за виновни, че на 26 септември 2017 г., около 12-12,30 ч по време на провеждане на занятие по огнева подготовка в Учебен център – Сливница са причинили смъртта на 31-годишния редник Николай Тошев от военно формирование в Благоевград, поради немарливо изпълнение на задълженията си и неспазване на мерките за безопасност.

Трагичният инцидент е станал след стрелбите на полигона, при сваляне на картечница „Браунинг“ и качването й на камион. Редник Тошев се е прострелял след приключване на занятието с картечницата от въоръжението на бойна бронирана машина „Гардиан“.

След края на стрелбите е започнала подготовка за транспортиране на картечницата. В този момент се произвежда изстрел, в резултат на който редник Тошев е тежко ранен в лявото бедро с разкъсване на големи кръвоносни съдове, довело да развитие на остра анемия на вътрешните органи. Секунди след това, военният успял да се обади на приятелката си и да й каже да предаде на баща му, че се прострелял, после изпуснал телефона и загубил съзнание. Незабавно е оказана първа медицинска помощ от лекар от ВМА – Пловдив, който осигурява стрелбите. Пострадалият е транспортиран с линейка към ВМА – София. По време на пътуването лекарският екип е констатирал смъртта на редник Тошев.

Повдигнато е обвинение на редник Н. А., който последен е стрелял с картечницата и на ст. лейтенант И.М., командир на взвод.

Установено е, че Н. А., след приключването на стрелбите, е трябвало да изпразни оръжието и да го постави на предпазител. Неспазването на тези мерки за безопасност е довело до произвеждането на изстрел, от който е настъпила смъртта на колегата му, който е пренасял оръжието, което не е било обезопасено.

Офицерът И. М. пък, като ръководител, е трябвало да се увери, че в бойните машини няма боеприпаси, като организира събирането на изстреляните гилзи и направи преглед на бойните машини, да провери дали оръжието, с което е стреляно е изпразнено. В резултат на неизпълнение на тези задължения от негова страна оръжието е било с патрон в цевта и без поставен предпазител, поради което при пренасянето му от редник Тошев е произведен изстрел, който му е причинил несъвместимите с живота увреждания, от които е настъпила неговата смърт.

Магистратите са приели, че за настъпването на смъртта на редник Тошев принос има и самият той, като от своя страна също не е спазил мерките за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие. Не е държал цевта, насочена в безопасна посока, а спрямо собственото си тяло, поради което изстрелът е попаднал в него. Това е отчетено като смекчаващ факт при търсенето на наказателната отговорност на двамата подсъдими, тъй като не е единствената причина за инцидента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar