Съдебните дела между деца и родителите, за съжаление, не са рядкост, но обикновено става въпрос за имуществени спорове или неизпълнение ангажименти по доживотни грижи срещу наследство. Един американец обаче успя да даде напълно нова посока в правораздаването в областта на семейните спорове, като изправи своите родители на подсъдимата скамейка, защото му изхвърлили колекцията от порнофилми и списания. И не само че го направи, но и успя да спечели първата, особено важна част от съдебния процес.

42-годишният Дейвид Уъркинг убеди окръжния съд в Мичиган, че са унищожени особено ценни за него вещи, които струват около 29 000 долара. Става въпрос за около 400 видеокасети, 1600 дивидита, списания за мъже и сексиграчки. Той ги е колекционирал в продължение на години, като прилежно е записвал и колко струват. Описът им е дълъг 17 страници, съобщават американски медии.

През 2016 г. синът се развежда и отива да живее за десет месеца при родителите си, докато реши как ще продължи напред. Занася тайно и колекцията си, която скрива в мазето. По-късно се мести в Индиана и настоява те да му я изпратят. Майката Бет и бащата Пол обаче отказват. От представени пред съда имейли, които са си разменяли, става ясно, че са водени доста спорове по въпроса. В един те му припомнят, че са му казали, че не може да носи в дома им колекцията си с порнография и ако я намерят, ще я унищожат. Когато я откриват, толкова са шокирани от някои от нещата, които виждат, че ги заключват в каса от страх, че може да става въпрос за незаконни записи и да имат проблем с полицията.

Честно казано, Дейвид, направих ти голяма услуга, като те отървах от всички тези неща, пише в един от имейлите бащата. По думите му процесът по унищожяването им е отнел доста време, защото трябвало да се справят с 12 кашона с видеоносители и списания и още два със сексиграчки. В съобщенията до сина си Пол го увещава, че в колекцията му има неща, които не могат да се приемат като естествени и нормални. „Дейвид, намирам цялото ти отношение към жените за много обезпокоително. Те не са обекти, с които да мастурбираш, а хора, създадени от Бог точно както теб, и трябва да се отнасяш към тях с уважение и зачитане на достойнството им“, пише бащата.

От кореспонденцията им се разбира, че влечението на сина към порнографията започва още когато е ученик. В гимназията се включва в банда, която печели от разпространяването на снимки и филми с непълнолетни момичета. Разбирайки за това, родителите му търсят помощ от полицията и ръководството на училището, тъй като се оказва, че в порочния бизнес са замесени и негови съученици. Тази им постъпка взривява отношенията помежду им. Когато Дейвид се жени, те си мислят, че той вече ще е проблем на обичащата го Мери, а не техен и се надяват тя да успее да го спаси от пристрастяването му към вулгарния секс.

Това обаче не се случва. След 10-годишен брак, изпълнен със скандали по въпроса, съпругата го изгонва и иска развод. Докато тече бракоразводното дело, Дейвид остава на улицата. Сърцето на майка му не издържа и въпреки че не поддържат отношения от дълго време, през 2015 г. Бет му пише с предложение да му изпрати топли зимни дрехи и го кани да се върне за известно време в родния дом, докато си стъпи на краката. Условието е да няма никакво порно по време на престоя, което той нарушава.

Адвокатът на родителите пледира пред съда, че те са имали право да изхвърлят колекцията му от филми, списания и сексиграчки, след като той не се е съобразил с изискването им. „Не сме изненадани, че ни излъга, тъй като ни лъжеше за редица други неща през десетте месеца, докато живееше при нас, но сме изумени от мащабите на намеренето и още днес започваме да го унищожаваме“, се казва в един от имейлите на бащата до Дейвид. В друг той му посочва: „Направих ти услуга, като изхвърлих тези неща“.

Ядосан, синът се обажда в полицията, за да подаде сигнал срещу родителите си. Първоначално той настоява за тройно обезщетение от 87 000 долара, като наказание за „безразсъдното унищожяване на негова собственост“, но на този етап съдът още не е решил дали да уважи пълния му иск. Окръжният съдия Пол Малуни се е произнесъл само, че те са нямали право да изхвърлят неговата колекция, тъй като той не я изоставил при тях. Тя е била част от вещите, които се разбрали да му изпратят на неговия нов адрес в Индиана, и те, като негови хазаи за определен срок, са нарушили тази договореност, което се доказва от разменените имейли помежду им, а и родителите са признали на няколко пъти по време на процеса. „Ответниците не се позовават на никакъв закон или съдебна практика, за да подкрепят твърдението си, че наемодателите могат да унищожат имущество, което не им харесва“, изтъква съдията. Той е дал срок до февруари на семейството да се споразумее за размера на обезщетението.

Адвокатът на родителите е наел експерт от Музея за еротично наследство в Невада, който да помогне за оценяване на унищожените вещи. Така се надява да докаже, че те не са толкова скъпи, колкото твърди Дейвид, и да спаси Бет и Пол да му плащат хиляди долари.

Филмите за възрастни крият риск за ерекцията

Мъжете, които гледат много порнография, са изложени на повишен риск от развитие на еректилна дисфункция, когато правят секс с партньор, показва ново проучване. То е проведено в Дания и Белгия, където се оказва, че около една трета от анкетираните се възбуждат повече да наблюдават сексуалните занимания на друг, отколкото самите те да ги практикуват.

Анкетирани са били 3267 мъже на над 16 години, които е трябвало да отговорят на 118 въпроса за честотата на гледане на порно, мастурбацията и сексуалната активност. Установено е, че те отделят средно по 70 минути седмично, за да наблюдават сексуално съдържание, като най-често се задържат между 5 и 15 минути на него. 90% от интервюираните обаче са признали, че когато са сами, не гледат цяло видео, а прескачат към най-еротичните сцени в търсене на по-бързо удоволствие.

„Установихме изключително важна връзка между времето, прекарано в гледане на порнография, и нарастващите затруднения с еректилната функция по време на контакт с партньор“, казва професор Гюнтер де Уин, ръководител на изследователския екип. Според него няма съмнение, че порнографията обуславя начина, по който гледаме на секса. „Само 65% от мъжете чувстват, че сексът с партньор е по-вълнуващ от филмите за възрастни. Освен това 20 процента смятат, че трябва да гледат по-екстремно порно, за да получат същото ниво на възбуда, както преди“, обяснява ученият.

Преди се смяташе, че проблемите с ерекцията зачестяват с напредване на възрастта, но все повече проучвания показват трудности и сред младите. Затова учените се опитват да открият причините за това. Сред очертаните до момента фактори са стресът, наднорменото тегло, злоупотребата с алкохол, цигари и опиати, а напоследък и все по-лесният достъп до порнографско съдържание заради масовото навлизане на интернет в живота ни.

Проучване на Европейската асоциация по урология е показало, че 23% от мъжете в ЕС под 35 години имат някакво ниво на еректилна дисфункция. Друго изследване от 2016 г. е открило, че 14 на сто под 40-годишна възраст се борят често с проблеми с ерекцията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar