Руската журналистка Марина Овсянникова, който протестира срещу войната в Украйна, в директен ефир на най-голямата държавна тв програма, ще прекара следващите два месеца (до 9 октомври) под домашен арест.

Това реши оръжен съд в Москва в четвъртък, удоволетворявайки искането на следствието.

Овсянникова е обвинена в дискредитиране на армията заради самостоятелната ѝ протестна акция в средата на юли, когато се появи близо до Кремъл с плакат, с който обвиняваше руските сили в извършване на злоупотреби в Украйна.

В текста на плаката си, на който пишеше „Още колко деца трябва да умрат, преди да спреш?“, журналистката нарече президента Владимир Путин убиец, а руските войници – фашисти, припомня Ройтерс.

Съгласно нов член в руския Наказателен кодекс, приет след началото на конфликта за възпиране на критиките, Овсянникова рискува да получи до десет години затвор.

По време на съдебното заседание журналистката отново беше с плакат, този път с текст „Дано мъртвите деца (от конфликта в Украйна) ви преследват в сънищата ви“, добавя Агенция Франс прес.

44-годишната Овсянникова беше арестувана в сряда в дома си. От края на юли, тя е била осъждана два пъти на глоби за дискредитиране на руската армия, най-вече заради текстове в социалните мрежи, критикуващи офанзивата в Украйна. Това дава право на властите да започнат съдебен процес срещу нея, по време, на който да й наложат по-тежко наказание.

Овсянникова доби популярност в средата на март, след като нахлу по време на ефир в студиото на прокремълския Първи телевизионен канал, за който работеше. Тя носеше плакат, осъждащ офанзивата в Украйна и „пропагандата“ на медиите в страната, контролирани от властта.

Кадрите с проявата ѝ обиколиха света и много хора я поздравиха за нейната смелост, на фона на репресиите срещу критиците на войната.

След като работи няколко месеца в чужбина за германския вестник „Велт“, тя обяви в началото на миналия месец, че се е върнала в Русия, за да уреди спор, свързан с попечителството над двете ѝ деца.

Властите в Русия следят всеки критичен глас, който осъжда офанзивата в Украйна. Голям брой противници на действията на Москва са арестувани или бяха принудени да избягат от страната. Освен това, много независими медии бяха затворени, а най-големите чуждестранни социални мрежи – блокирани.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar