Дания оттегли обвиненията срещу бивш министър на отбраната и бивш шеф на шпионските служби по обвинения в изтичане на класифицирана информация, съобщиха датските прокурори, след като съдебните решения изискваха строго секретни доказателства да бъдат представени публично, предава Ройтерс.

Бившият министър Клаус Хьорт Фредериксен и бившият ръководител на датската служба за сигурност и разузнаване Ларс Финдсен бяха обвинени по рядко използван раздел от наказателния кодекс, който предвижда максимална присъда от 12 години затвор.

И двамата бивши високопоставени служители отричат да са извършили нещо неправомерно, откакто са обвинени.

Обвиненията бяха оттеглени, след като Върховния съд на Дания реши, че процесът срещу бившия министър няма да се проведе при закрити врати – и следователно класифицирана информация не може да бъде показана в съда.

„Класифицираната информация е от решаващо значение за делата. Без възможността да я представи в съда, прокуратурата няма шанс да поеме тежестта на доказване“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Точните обвинения не са оповестени публично, но Фредериксен предположи пред местните медии, че се основават на публични изявления, направени от него относно тайно споразумение за наблюдение на комуникации между Дания и Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Припомняме, че преди години стана ясно, че датските тайни служби са помагали на Агенцията за национална сигурност на САЩ да шпионира европейски политици, включително германския канцлер Ангела Меркел. Това съобщи през 2021 година Би Би Си, позовавайки се на доклад на датското военно разузнаване за периода от 2012 г. до 2014 г.

Според доклада, данни са събирани за представители на Германия, Франция, Швеция и Норвегия.

Сходни твърдения се появиха и през 2013 г., когато бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън заяви, че Агенцията за национална сигурност подслушва телефона на германския канцлер. Въпреки че от Белия дом не отрекоха категорично твърдението, увериха, че Меркел не е била подслушвана и няма да бъде в бъдеще.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar