Европейската комисия започва обществена консултация относно възстановяването на активи, придобити чрез престъпна дейност, с цел укрепване на инструментите, които позволяват на националните органи да проследяват, замразяват и конфискуват тези активи. Националните, регионалните и местните органи, организациите на гражданското общество, предприятията и частните лица се приканват да изразят своето мнение по темата до 27 септември 2021 г. Резултатите от консултацията ще бъдат включени в предстоящата оценка и преразглеждане на правилата на ЕС относно замразяването и конфискацията на облаги от престъпна дейност и относно службите за възстановяване на активи.

По този повод „Дневник“ публикува призива на комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Представете си, че тъкмо сте изтеглили 100 евро от банкомата. И крадец ви отмъква портфейла. Полицията го залавя. Но парите са изчезнали. Полицията ви връща едно евро.

Толкова са успели да възстановят от кражбата.

Ето това се случва в Европа с приходите на организираната престъпност, само че в мащаб стотици милиарди пъти по-голям.

Организираната престъпност е една от най-големите заплахи за нашето общество, показа един от най-новите доклади на „Европол“. Една все попрофесионална заплаха – оформена като при мултинационалните компании със сложни вериги за доставки – и все по-доходна: спечелила е около 139 млрд. евро само през 2019 г.

В момента са конфискувани само 1 процент от тези приходи.

В момента резултатът в мача на обществото срещу престъпността е 1:99.

Искам да променим този резултат с нови правила за възстановяване на откраднатото.

Трябва да следваме пътя на парите. Това е в сърцевината на новата стратегия за борба с организираната престъпност, която представих през април.

Преди всичко трябва да прекършим властта на организираната престъпност.

Престъпниците използват криминалните печалби, за да си купуват престиж. За да си купуват луксозни къщи, бързи коли, скъпи яхти и хеликоптери.

Те използват тези пари, за да си купуват уважение. Инфилтрират се в законната част от икономиката. 80% от групировките на организираната престъпност се крият зад съвсем легален бизнес.

Престъпниците инвестират в строителни компании, ресторанти и хотели, търговия на едро и дребно с диаманти и бижута, но и с храни, цветя, петрол, за да перат приходите от престъпленията си в безпрецедентни мащаби.

Професионални перачи на пари използват паралелни нелегални финансови системи, за да останат невидими престъпните плащания, като често за това се използват криптовалути.

Престъпниците използват тези приходи, за да купуват оръжие за извършване на все по-брутални престъпления. 60% от тях прибягват до насилие, за да изнудват, рекетират и убиват.

Те използват престъпните си печалби, за да си купуват власт. 60% от криминалните групировки участват в корупция – от няколко банкноти рушвет служител да си затвори очите за нещо до плащания от милиони евро за „услуга“. Те отслабват обществото и върховенството на правото.

Искам да отнемем парите на престъпниците и да ги върнем на жертвите им и на обществото. Занимаването с престъпност не бива да е печеливша дейност. И това е особено важно във времената на пандемията.

Европа ще похарчи в следващите 5 години 750 милиарда евро за възстановяване след коронавируса. Приблизително толкова са печалбите на престъпниците в Европа за този период.

И това са пари, от които се нуждаем за лекарства, ваксини, болници. За създаване на работни места и икономически растеж.

Подпомагана от „Европол“ и „Евроджъст“, полицията в Европа вече конфискува активи – например при разбиване на наркомрежи, ДДС измами и финансови пирамиди.

Но трябва да направим нещо повече.

Целта ми е да развиваме финансовите разследвания; те трябва да се превърнат в част от всяко разследване на организираната престъпност – подкрепено от Европейския център за финансови и икономически престъпления към „Европол“.

Трябва за замразяваме и конфискуваме повече придобити с престъпления пари.

В частност, обмислям:

– правомощия за спешно замразяване на активи с цел да се попречи на престъпниците да ги преместват през границите

– конфискуване на престъпни активи, дори когато те не са свързани с конкретно престъпление

– конфискуване, при определени условия, на активи без окончателна присъда – например, когато престъпникът е мъртъв, избягал е или е в неизвестност

– разширяване обхвата на типа престъпления, при които да се конфискуват активи; в момента няма правила за конфискуване на печалбите от контрабанда на оръжие, пране на пари или престъпления срещу околната среда

– гарантиране на това замразените активи да не се обезценяват: наказателните производства може да се проточат години наред, а през това време стойността на жилища или коли рязко намалява

– по-добра статистика за проследяване на реалния напредък.

Искам по-добри правила за обезщетяване на жертвите. Нали запомнихте примера от началото на този блог? В действителност ще сте късметлии дори да си върнете и едно евро.

Правилата ни за възстановяване напълно ще спазват фундаменталните човешки права и в частност презумпцията за невинност и правото на собственост.

Нуждаем се от европейски подход за конфискуване на активи.

В интегрираните ни финансови пазари парите могат да пресичат граници много бързо. Мръсните пари включително. Почти 70% от криминалните мрежи действат в повече от 3 държави. Престъпниците използват нелегални брокери и банкери, за да перат приходите си из цяла Европа и извън нея.

Нуждая се от помощта ви, за да формираме политиката ни за възстановяване на активи.

С тази обществена консултация търся съвети. От служители на органите на реда, съдиите, прокурорите, но и от неправителствените организации и представители на гражданския сектор.

Искам да науча от вас:

– какви са трудностите, пречещи за ефективно възстановяване и конфискуване в друга държава
– какво трябва да сторим, за да лишим престъпниците от незаконните им приходи?

За целта моля отговорене на този въпросник.

Заглавието и преводът са на „Дневник“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar