Сигнал до прокуратурата срещу Людмила Димитрова, шефка на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, подаде правителството. Причината, че изоставила 5 години платен и поръчан от държавата паметник за спасяването на 48 000 български евреи, който трябвало да бъде поставен в столицата на Израел Тел Авив.

Паметникът е бил готов през 2013 г., когато е чествана 70-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките концлагери.

Монументът е бил изработен от скулптора Момчил Цветанов по договор с Държавния културен институт. Когато обаче бил предаден на структурата на Външно, бил зарязан в двора на леярната, в която е изработен.

36 хил. лв. за ново отливане на паметника отпусна в сряда Министерският съвет. Освен да се отстранят повредите, нанесени за 5-те години изоставяне, на творбата трябвало да бъдат направени и корекции, поискани от общината в Тел Авив.

Така паметникът със сигурност няма да бъде монтиран преди визитата на президента Румен Радев там в края на другата седмица.

Държавният глава ще участва в Глобалния форум за борба с антисемитизма, съобщиха от „Дондуков“ 2. Той говорил за предстоящата си визита и на срещата преди броени дни с представители на еврейски организации от България и Държавата Израел по повод 75 г. от спасяването на българските евреи. Това е безпрецедентен акт за Европа, подчертали двете страни. А спасените български евреи имат важен принос в изграждането на Държавата Израел, припомнил Радев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar