Гърция изправя на съд свещеник от остров Корфу, който на вчерашната Цветница е провел тайна церемония за свето причастие въпреки изричната забрана за провеждането на църковни ритуали с миряни, съобщи електронното издание orthodoxtimes.com. На нея са присъствали повече от 15 души. Епископ Нектариос днес се е явил пред съда и са му предявени обвинения. Заедно с него са били кметът на Корфу, шефът на общинския съвет, свещеници и богомолци, тъй като са присъствали на ритуала. Всички те са обвинени, че са нарушили закона, като въпреки изричната забрана са участвали в църковна служба и са взели причастие. Делото срещу Нектариос е насрочено за 25 май.

Гръцкото правителството съвместно със Светия синод на Гръцката православна църква решиха заради пандемията от коронавируса службите за Цветница и Великден да преминат при затворени врати, като се излъчват пряко по телевизията, радиото и интернет. В църквите могат да присъстват не повече от 4-ма души. Правителственият говорител Стелиос Пецас заяви, че в следващите дни ще бъдат правени повече проверки. Той също така припомни, че гърците не трябва да посещават възрастни роднини и приятели за престоящия Великден, за да не се разпространява коронавируса. „Не трябва да правим грешка. Ако не спазим правилата, ще си платим за това“, обяви той.

Тайно причастие е дал и свещеник в църква в атинския квартал „Кукаки“ въпреки забраната за това. Случаят се разследва от църковното ръководство. За проведения ритуал става ясно от публикувани снимки, а действията на свещеника са предизвикали остра реакция от съседи и местни хора, които са го призовавали да спре. Той обаче твърдял, че действията му са законни и продължил със службата. Присъстващите на ритуала влезли в храма от заден вход, пишат атински издания.

По-рано гръцкото правителство поиска прокуратурата да повдигне обвинения на двама свещеници, нарушили забрана за открити църковни служби. „Това, което се е случило, е в разрез със законодателството, с решението на Светия синод и излага на голяма опасност живота на гражданите и общественото здраве“, обяви зам.министърът, отговарящ за защитата на гражданите, Никос Хардалиас, цитиран от местните медии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar