Гръцкият еврокомисар и бивш министър на здравеопазването Димитрис Аврамопулос е разследван от властите в родината си в рамките на мащабен корупционен скандал с фармацевтичната компания „Новартис“, предаде Би Би Си. Според обвиненията швейцарската фирма е раздавала рушвети в размер на 50 млн. евро в периода между 2006 и 2015 г. на високопоставени политици, за да си осигури фиксиране на цените на медикаментите й на местния пазар. Според прокуратурата подобна мярка може да е струвала на държавата милиарди евро по време на тежката финансова криза, в която Гърция беше изпаднала. Заедно с Аврамопулос са разследвани още девет високопоставени гръцки политици – двама бивши премиери и седем ексминистри. Проверяван е и мениджърът на гръцкия клон на „Новартис“, на когото е забранено да напуска страната.

Димитрис Аврамопулос, който в момента е еврокомисар по вътрешните работи и миграцията, категорично отхвърля обвиненията. „Ясно е, че това е безпрецедентен заговор, който не може да устои в нито една страна, членка на ЕС. Само болни мозъци могат да сътворят и да се опитат да го реализират“, заяви той. Според Аврамопулос, който е от опозиционната консервативна гръцка партия „Нова демокрация“, разследването е опит да се „унижат политическите опоненти“. В момента Гърция е управлявана от лявата партия „Сириза“. Аврамопулос твърди, че ценообразуването на фармацевтичните продукти не е било в компетенциите на Министерството на здравеопазването по времето, когато той е бил начело на ведомството.

В рамките на корупционния скандал с „Новартис“ са разследвани бившият премиер Андонис Самарас, който бе начело на страната в периода между 2012 и 2015 г., както и служебният министър-председател Панайотис Пикраменос (май-юни 2012 г.). Всички проверявани отхвърлят обвиненията и твърденията, че са участвали в схема за фиксиране на цените на лекарствата. От „Новартис“ обявиха, че сътрудничат на разследващите. Бившият премиер Самарас заяви, че обвиненията са „клевета“ и той ще заведе дело срещу настоящия премиер Алексис Ципрас.

Материалите от разследването на корупционния скандал са предоставени на парламента, който трябва да реши дали бившите министри трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar