Гръцкият върховен съд нареди разследване на скандалния доклад, че над 30 политици, журналисти и бизнесмени са били обект на държавно подслушване. Това съобщава съдебен източник, цитиран от агенция „Франс прес“.
Скандалът с подслушванията избухна след публикация на левия седмичник „Документо“, чиито главен редактор Костас Ваксеванис ще дава показания утре. Става въпрос за незаконна употреба на шпионския софтуеър Predator от гръцката държавно разузнаване.

Сред мишените на неказонната употреба на СРС са бившият премиер Антонис Самарас, настоящият министър и корабен магнат Вангелис Маринакис, собственикът на футболните клубове „Олимпиакос“ и „Нотингам форест“.

Твърди се, че са подслушвани и влиятелни членове на консервативната партия „Нова Демокрация“, които могат да са евентуални съперници в бъдеще на премиера Кириакос Мицотакис.

Правителството омаловажи доклада с аргумента, че липсват доказателства, но все пак призова съдебнити власти да разследват.

Седмичникът „Документо“, който е близък до лявата партия „Сириза“, се позовава на два източника с ключови роли в подслушването.

В петък Европейският парламент призова за задълбочени разследвания на случаите на незаконно подслушване в Гърция. В парламента в Атина също е създадена комисия, но критиците казват, че не е изслушала нито един ключов свидетел.

Аферата с подслушването избухна през юли, когато Никос Андрулакис – евродепутат и лидер на гръцката Социалистическа партия – ПАСОК, подаде жалба за предполагаеми опити за подслушване на телефона му с шпионския софтуеър Predator. Заради скандала през август оставка подаде шефът на гръцкото разузнаване, както и негов близък сътрудник, който е и племенник на премиера.

Кириакос Мицотакис обеща да забрани със закон незаконното подслушване, но опонентите му отбелязват, че първият му акт, след като застана начело на правителството през 2019-та година, бе да постави националното разузнаване под негово лично управление.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar