Скок на жалбите от тормозени граждани заради невърнати кредити. Това отчита националният омбудсман Диана Ковачева. За последните 2 месеца оплакванията от хора, които имат задължения към кредитни компании са се увеличили с 30%, обясни тя за „Тази сутрин“.

Благовеста Голева е една от жертвите на колекторските фирми. Наследява кредит на баща ѝ и не може да се справи с всички вноски.

„Самата банка ни прехвърли към частен съдебен изпълнител, като имахме запор на заплатите аз и сестра ми като наследници на баща ми. Близо 2 години внасяхме и там вноските, след това съдия изпълнител ни беше прехвърлил към колекторска фирма. Започнаха постоянни позвънявания – на мен, на сестра ми, на майка ми. Денонощно звъняха – близо 3 месеца“, разказва тя.

И колекторската фирма, и съдебният изпълнител настояват Благовеста да плаща към тях. С предложения нов закон хората, които имат затруднения повече от 10 години, ще могат да бъдат обявени в несъстоятелност и няма да бъдат търсени за събиране на задълженията.

Омбудсманът отчита и ръст на измамените с уловки в договорите.

„Ако 3000 лв. искате да изтеглите, още 2000 лв. ви е таксата за бързо разглеждане на вашите документи. След това, ако не успеете да си намерите поръчител – още 3000 лева отгоре“, коментира омбудсманът.

Специалистите съветват хората да не се доверяват на прекалено бързи и лесни кредити.

„Да избират внимателно компанията, която ги кредитира, да внимават и да задават въпроси. Коя е тази компания, от колко години е на пазара, какво споделят клиентите ѝ“, обясни Ивелина Кабурска.

В момента от цяла Европа само в България съществуват „вечни длъжници“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar