Любопитна съдебна битка води екологичното сдружение „За Земята“. То се мъчи да докаже, че гражданите имат правен интерес относно качеството на въздуха. Става дума за казус в Пловдив. През август общинският съвет приема програма за чистотата на въздуха до 2023 г., сдружението я обжалва, но местният административен съд се произнася, че тя не засяга непосредствено „права, свободи или законни интереси“ на „За Земята“. Затова оставя жалбата без разглеждане. Природозащитниците са отнесли казуса пред втора инстанция.
Еколозите са атакували програмата, защото смятат, че тя няма да изпълни условието на ЕС замърсяването да се преустанови възможно най-бързо. Имат съмнение и за индикаторите, които ще отчитат евентуалното подобряване на въздуха. Състав на съда в Пловдив обаче отсича: „Приетата програма няма пряк правопроменящ, правопрекратяващ или правопогасяващ ефект по отношение правата и законните интереси на жалбоподателя, независимо че целите на сдружение „За Земята – Достъп до правосъдие“ са свързани с опазване и подобряване състоянието на компонентите на околната среда посредством утвърждаване на принципите на гражданското общество и отговорност на институциите“. Според организацията тази позиция е в разрез с екологичните права.

Мерки
Три четвърти от замърсяването на въздуха в Пловдив се дължи на отоплението с твърдо гориво, отчетоха вчера от администрацията. Затова градът ще кандидатства за 14 млн. лв. по оперативна програма „Околна среда“, с които да осигурява климатици, както и включване на гражданите в газопреносната и в топлофикационната мрежа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar